Skip to main content
Sunset on private home in the woods, featuring aluminium windows.
09 Mar 2022

Aluminiu sau lemn - cum să faceți alegerea potrivită pentru dumneavoastră

Alegerea materialelor pentru proiectul dumneavoastră de renovare sau de construcție nu este întotdeauna albă sau neagră. Ar trebui să cumpărați rame din aluminiu sau din lemn pentru ferestrele și ușile dumneavoastră? Aflați mai multe despre caracteristicile importante ale produselor, cum ar fi designul, întreținerea și izolarea termică.

Din punct de vedere istoric, decizia de a folosi lemnul sau un alt material, cum ar fi aluminiul, pentru ferestre sau uși se baza pe stilul arhitectural. Lemnul era preferat când venea vorba de clădiri mai vechi, deoarece alte soluții nu aveau versatilitatea în design pe care o oferă astăzi. Cu toate acestea, multe s-au schimbat în industria construcțiilor în ultimii ani, ceea ce face ca decizia să fie cu atât mai complicată. Pentru a vă ajuta să faceți alegerea corectă, am rezumat câteva argumente pro și contra atât pentru aluminiu, cât și pentru lemn.

Ferestre din lemn

Folosirea lemnului adaugă căldură casei dumneavoastră. La nivel tehnic, lemnul oferă, de asemenea, o excelentă izolare termică. Atât un avantaj, cât și un dezavantaj al lemnului este faptul că are nevoie de lăcuire sau vopsire periodică. Deși este costisitoare și, eventual, consumatoare de timp, această întreținere regulată vă permite să schimbați aspectul ferestrelor și ușilor la fiecare câțiva ani. Dar profilele din lemn sunt de obicei fabricate din tipuri de lemn tropical, cum ar fi Meranti, Afzelia sau Afrormosia - care pot fi destul de scumpe.

Man painting old wooden window frames white.

De ce să alegeți aluminiul?

Aluminiul are toate atuurile în ceea ce privește eficiența energetică și confortul de locuit. Ramele sunt disponibile în toate culorile RAL și într-o gamă largă de opțiuni de design, de la cele contemporane elegante la cele clasice mai rustice. A opta pentru aluminiu înseamnă să îmbrățișezi un material aproape pe viață, care nu necesită întreținere . Durabilitatea aluminiului, combinată cu acoperirea sa rezistentă la UV, face ca sistemele să fie extrem de ușor de întreținut.

Dacă sunteți în căutarea unor ferestre cu mentenanță redusă și stabile din punct de vedere termic, alegeți aluminiul.

Mai mult, unele profile Reynaers Aluminium au atins limita pentru Casă Pasivă în ceea ce privește valoarea U, mult sub 1,0 W/m²k. Ramele noastre de uși și ferestre rezistente la intemperii mențin temperatura stabilă și oferă un plus de calitate vieții. Suprafețele mai mari de sticlă sunt ușor de creat cu aceleași opțiuni subțiri de profil cu design elegant, complet rezistente la aer, vânt și apă.

Interior view of HiFinity sliding system, featured in Lochristi private home.

Aluminiul, cel mai bun pariu pentru proiectul dumneavoastră

Luați în considerare următorii factori atunci când vă decideți asupra materialelor pentru ferestre și uși: influența vremii, prețul, costul și timpul de întreținere, izolarea termică și preferințele personale. Aluminiul obține un punctaj excelent la toate nivelele. Și ce libertate de forme și stiluri! În funcție de dorințele dumneavoastră, există întotdeauna un profil care să vă satisfacă nevoile.

Cum rămâne cu ferestrele din aluminiu față de cele din PVC?

Citește mai mult

Drepturi de autor

Calul de fier - Altius Design Group (arhitect), Andrew Beneze (fotograf)
Casă privată HiFinity Lochristi - Tow Cauwe (arhitect), Christophe Van Couteren (fotograf)