Skip to main content
Private home on grassy hill in Stavelot, Belgium.
09 Mar 2022

Ciclul de viață al aluminiului

Un pas crucial în proiectul dumneavoastră către o construcție ecologică este alegerea materialelor durabile. Din fericire, o analiză a ciclului de viață (LCA) vă poate ajuta să alegeți cea mai responsabilă soluție. Cum funcționează această metodă? Și ce ne spune ea despre reciclarea aluminiului? Aflați aici.

O analiză a ciclului de viață evaluează impactul produselor asupra mediului pe parcursul întregii lor vieți, de la materia primă până la eliminarea finală - sau ceea ce numim "sfârșitul ciclului de viață". În industria actuală a construcțiilor, reciclarea a devenit un subiect foarte important, deoarece companiile încep să evalueze ciclul de viață al materialelor lor de bază. Aici ne concentrăm asupra componentei principale a soluțiilor noastre pentru ferestre, uși și pereți cortină: aluminiul.

Detail of abstract aluminium façade.

Analiza ciclului de viață al aluminiului

Datele conduc la cunoaștere. Acesta este motivul pentru care AluEco, o fundație care promovează durabilitatea și reciclarea în industria construcțiilor, a comandat un studiu privind proprietățile legate de mediu ale elementelor din aluminiu pentru fațadă . Studiul se bazează pe metoda LCA și a fost realizat în colaborare cu Asociația Industriei de Ferestre și Fațade Metalice (VMRG) și cu Asociația pentru Tratarea industrială a suprafețelor din Olanda (ION).

AluEco și partenerii săi au efectuat analiza ciclului de viață al profilelor de aluminiu atât pentru tratamentul de suprafață în câmp electrostatic, cât și pentru cel anodizat. Ce a reieșit? Elementele de fațadă din aluminiu au o durată de viață de cel puțin 75 de ani și un minim de 95 % pot fi recuperate prin reciclare. Teoretic, acest lucru înseamnă că elementele de fațadă pot avea o durată de viață totală de 1.500 de ani!

Fațadele din aluminiu au o durată de viață de 75 de ani și sunt reciclabile în proporție de cel puțin 95%.

Ce înseamnă acest lucru pentru profesioniștii din domeniul construcțiilor? De exemplu, acest raport validat poate fi folosit pentru a determina un rating, care este o procedură de certificare de mediu pentru clădiri. În plus, arhitecții, consultanții în construcții sau fabricanții pot face calcule și pot propune soluții de proiectare ținând cont de proprietățile elementelor din aluminiu pentru fațadă.

Reciclare infinită

Pe lângă proprietățile sale estetice, extrem de durabile și eficiente din punct de vedere energetic, aluminiul oferă rezultate excelente și în ceea ce privește durabilitatea și reciclarea. Și, spre deosebire de multe alte materiale de construcție, aluminiul nu își pierde caracteristicile în procesul de reciclare. Bucurați-vă în orice moment de calitate și performanțe de neegalat

Interior view of lofty conservatory in Riparo, Italy.

La Reynaers Aluminium, căutăm în mod constant modalități inovatoare de a îmbunătăți posibilitățile de reciclare a produselor noastre - fără a pierde din calitate. De exemplu, prin reciclarea cât mai multor deșeuri de aluminiu, putem închide mai ușor cercul și putem crea noi profile pentru ferestre și uși din materiale reciclate. Este circularitate la cel mai înalt nivel.

Drepturi de autor

Casă particulară Stavelot 1 - Crahay & Jamaigne Architectes (arhitecți), Laurent Brandajs (fotograf)
Riparo in Bellavista - Daniele Baiotto & Marco Mancini - Meow Architettura (arhitecți); Laura Cantarella (fotograf)