Skip to main content
  • ConceptWall 86 Perete cortina - Office building Höfdatorg situat în Reykjavik, Islanda
  • CW 86-EF/HI
  • ConceptWall 86 Perete cortina - Office building Höfdatorg situat în Reykjavik, Islanda
  • LWW Architekten
  • PK -Arkitektar

Höfdatorg

Reykjavik - Islanda - 2009

Cea de a doua clădire ca înălţime din Reykjavik face parte dintr-un proiect ambiţios ce dorește a contracara climatul dur cu arhitectura radiantă, optimistă și elegantă. Arhitectura este în contrast nu numai cu climatul Islandei, dar și cu climatul economic al perioadei în care acest turn a fost realizat. Planurile au fost concepute în anii de prosperitate, dar construcţia în sine s-a realizat în perioada de dramatism economic al anului 2008, când criza economică era tot mai accentuată.

Turnul face parte din ansamblul Höfðatorg, un complex amplasat la câţiva pași de Höfði, vila în care Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov s-au întâlnit în 1986, pentru a discuta despre dezarmarea nucleară. Turnul de nouăsprezece etaje și înalt de șaptezeci de metri este unul din cele șase clădiri ale complexului Höfðatorg, ce are la bază conceptul dezvoltat de către un joint-venture între PK-Arkitektar și LWW Architekten. Atelierul de arhitectură din Islanda al PK Arkitektar este responsabil de conceptul arhitectural al ansamblului. Literele P și K reprezintă iniţialele fondatorului atelierului, Palmar Kristmundsson. Până în prezent doar două din cele șase clădiri au fost construite, acestea găzduind spaţii de rezidenţiale, spații de relaxare și spații de birouri. Având o dispunere neregulată de suprafeţe înclinate pe o faţadă preponderent dreaptă, PK Arkitektar a reușit să creeze o vivacitate expresivă. Lăsând la o parte reușita tehnică a acestei faţade complicate, una din cele mai complicate provocări a fost de a respecta cerinţele ridicate de confort interior pe fundalul climatului meteorologic al Islandei cu vânturi puternice și temperaturi scăzute. Arhitectul a dorit un sistem montant-traversă cu vitraje mari pentru parter. Acesta a impus pentru turn utilizarea unui perete cortină structural, cu elemente fixe și mobile, integrate într-un sistem modular de faţadă cortină. Astfel că a fost aleasă o soluţie personalizată ce are la bază sistemul de faţadă element CW86 EF, pentru a preîntâmpina condiţiile meteo nefavorabile ce se preconizau în timpul instalării, dar și pentru ca faţada cortină sa poată fi instalată peturn cât mai repede posibil.

ConceptWall 86 Perete cortina - Office building Höfdatorg situat în Reykjavik, Islanda

Panoramă a orașului Reykjavik

Vedere interioară Profile CW86-EF

Pentru peretele cortină, Reynaers a dezvoltat patru elemente modulare distincte având la bază module de 1,5m lăţime și 3,5m inălţime: panouri fixe cu vitraj vertical; panouri cu vitraj vertical atât fix cât și mobil pe toată lăţimea panoului; panouri cu vitraj inclinat atât fix cât și mobil; panouri de colţ pentru unghiuri de 64 și 116 grade. Pentru zonele de colţ ascuţite sau obtuze ale turnului, au fost prefabricate elemente speciale cu profile tip T personalizate pentru a se atinge aspectul vizual dorit. Pentru a se păstra uniformitatea, sigilatura structurală ce lipește sticla de profil, intră în contact cu sigilatura de silicon dintre sticla interioară și exterioară a vitrajului. Pentru vitrajul înclinat, Reynaers a dezvoltat un nou sistem modular de faţadă cortină ce are la bază sistemul CW86-EF. Acest tip de perete cortină este alcătuit dintr-un profil principal, având elementele structurale necesare, fixat de structura din beton a clădirii. În interiorul acestui profil a fost instalat un panou vitrat fix sau mobil. Toate panourile mobile sunt automatizate, fiind acţionate de un motor ascuns în profil.

Pentru colțurile ascuțite și obtuze ale turnului, au fost prefabricate elemente speciale

Pentru această soluţie, Reynaers a dezvoltat un profil cu rupere de punte termică de 250mm adâncime, cu traverse orizontale și montanţi verticali care susţin sticla. Adâncimea profilului de 250mm a fost necesară pentru a rezista unui vânt ce putea să bată cu până la 280 de kilometri pe oră. Presiunea de testare de 4000Pa a fost cea mai mare presiune pentru care s-a efectuat un test de rezistenţă la vânt realizat la Reynaers Institute. Toate aceste instalaţii tehnice din cadrul Institutului, au facut posibilă respectarea dorinţelor arhitectului atât estetice și tehnice, cât și a performanţelor energetice necesare. Rezultatul s-a văzut în turnul unic ca design din Islanda. În timpul crizei economice, Höfðatorg a fost perceput ca un simbol al dezastrului financiar care a îngenunchiat ţara. Acum, că economia se întărește gradual, se poate percepe această construcţie printr-o prismă mai optimistă. Această arhitectură poate fi percepută ca o victorie asupra diferitelor provocări pe care acest turn a trebuit să le depășească.

Sisteme Reynaers utilizate

Involved stakeholders

Arhitect

  • LWW Architekten
  • PK -Arkitektar

Fabricant

  • Gluggar in cooperation with ASF

Fotograf

  • Rafael Pinho

Alte părți interesate

  • Eykt ehf., Reykjavik (Antreprenor general)