Skip to main content
  • CW 86-EF Perete cortina - Business center Sopharma Litex Business Towers situat în Sofia, Bulgarije
  • CW 86-EF Perete cortina - Business center Sopharma Litex Business Towers situat în Sofia, Bulgarije
  • CW 86-EF Perete cortina - Business center Sopharma Litex Business Towers situat în Sofia, Bulgarije
  • Dimitar Paskalev

Sopharma Litex Business Towers

Sofia - Bulgarije - 2011

Turnurile Sopharma Litex reprezintă un prim exemplu al unui proiect pe scară largă, în care planificarea urbană este integrată în istoria recentă a capitalei Sofia. Proiectul este un punct de referinţă în privinţa dezvoltării pieţei de construcţii din Bulgaria. Potrivit arhitectului principal al proiectului, Dimitar Paskalev, a fost solicitată cooperarea strânsă cu municipalitatea, în scopul de a integra cât mai bine proiectul în urbanistica existentă, având în vedere și planurile viitoare pentru această zonă.

CW 86-EF Perete cortina - Business center Sopharma Litex Business Towers situat în Sofia, Bulgarije

Turnurile se află în apropierea staţiei de metrou

Clădirile interacţionează cu împrejurimile prin intermediul celor două nivele inferioare de locuinţe, magazine, restaurante, birouri, intrări în turnuri și facilităţi de parcare. Turnurile se raportează cu mare success la scara orașului. Locaţia clădirilor în apropiere de centrul orașului a fost aleasă pentru a evita creșterea traficului în zone care sunt deja problematice. În același timp, turnurile se află în apropierea staţiei de metrou, datorită ambiţiei investitorului de a încadra Turnurile Sopharma Litex în viaţa urbană a Sofiei, într-un mod cât mai durabil. În acest mod, turnurile se încadrează perfect în viaţa urbană a orașului.

Pe lângă faptul că Turnurile Sopharma Litex sunt integrate inteligent în viaţa urbană a Sofiei, utilizează și o tehnologie de construcţie care este inovatoare oriunde în lume. Proiectul a fost o colaborare experimentală între investitor (Sopharma și Litex), arhitect (Architektonika), consultantul de faţadă (Dr. Helmut Koester și fizicianul Kiril Velkovsky), executant (Kristian Neiko 90) și furnizorul sistemului de faţadă (Reynaers). Potrivit lui Kiril Velkovsky, turnurile s-au dovedit a fi o simbioză foarte bună între ambiţia arhitectului pentru o construcţie eficientă energetic și soluţiile durabile și inovatoare furnizate de Reynaers, care au susţinut și întărit ideea iniţială de proiectare. Pentru realizarea acestui proiect, care cuprinde 20.000 m² de faţade, a fost dezvoltat un sistem nou de faţadă, bazat pe sistemul element façade CW 86-EF cu ferestre CS 86-HI, care a putut satisface cerinţele investitorilor pentru o clădire cu un consum redus de energie. Astfel, a rezultat o construcţie flexibilă și confortabilă. Acest sistem nou – măsurând în total 14.000 m² - este alcătuit din elemente care au fost preasamblate și lipite în atelier.

CW 86-EF Perete cortina - Business center Sopharma Litex Business Towers situat în Sofia, Bulgarije

Turnurile sunt terasate la etajele 16, 19 și 20

Faţada clădirii este alcătuită dintr-un sistem cu vitraj dublu, cu parasolare încorporate. Faţada respiră, evitând umiditatea, dar nu produce flux de aer. Stratul exterior al faţadei este reprezentat de un singur strat de sticlă transparentă. Pe partea interioară a faţadei, este utilizat un strat transparent din sticlă călită dublă. Nu sunt aplicate straturi de protecţie solară. Între stratul interior și cel exterior, sunt amplasate parasolare special concepute de Köster. Măiestria proiectării a constat în aplicarea unui efect sinergetic între sistemele utilizate și construcţia turnurilor, ce sunt terasate la etajele 16, 19 și 20. Faţada clădirii oferă o transmisie optimă a căldurii în orice sezon. A fost deja dovedit că se potrivește foarte bine climatului din Bulgaria. “Chiar și în iarna rece din 2011-2012, faţada s-a folosit de radiaţiile solare, pentru a încălzi interiorul”, afirmă Dimitar Paskalev. Parasolarele, împreună cu sistemul de faţadă Reynaers, controlează eficient radiaţiile UV: vara le reflectă și iarna le folosesc pentru a produce căldură în interiorul clădirii. Iarna trecută, consumul de energie al clădirii a fost evaluat la 70 kWh/m²/an. În sezoane mai blânde, consumul a fost de 40 kWh/m²/an, în timp ce consumul mediu al unei clădiri de birouri din Bulgaria este de 150- 200 kWh/m²/an. Clădirea a fost etichetată ca fiind de clasa A.

CW 86-EF Perete cortina - Business center Sopharma Litex Business Towers situat în Sofia, Bulgarije

Vedere din interior; parasolarele sunt vizibile între profilele CS 86-HI

Parasolarele integrate în faţada Reynaers au fost un element esenţial în realizarea unei bune eficienţe energetice, dar și a unui mediu de lucru plăcut. Acestea reflectă radiaţiile, astfel încât interioarele beneficiază de lumină naturală, reducând costurile cu utilizarea luminii artificiale. În plus, lumina pătrunde mai mult în interiorul clădirii (8-9 m în loc de 5-6 m cum este de obicei).

Eficienţa climatului clădirii este, de asemenea, susţinută de utilizarea Sistemului de Management al Clădirii (SMC), o reţea de calculatoare, care monitorizează și controlează procesele de căldură, lumină, energie și pe cel al deșeurilor. Conceptul, numit “faţadă adaptată”, cuprinde cinci sisteme de lucru. Clădirile beneficiază de propria staţie meteo, care înregistrează modificările condiţiilor climatice și astfel, sistemul poate decide care este cel mai eficient scenariu. Soluţia de faţadă propusă a fost îndelung testată în cadrul Institutului Reynaers și la CSTB din Franţa. Acest sistem face posibil ca turnurile să-și adapteze comportamentul în părţi diferite ale clădirii, în funcţie de condiţiile climatice exterioare. În același timp, utilizatorii au control direct asupra mediului interior în privinţa luminii, căldurii și ventilaţiei. Așa cum susţine arhitectul Paskalev, acesta este unul din factorii care au condus la satisfacţia utilizatorilor construcţiei.

Sisteme Reynaers utilizate

Involved stakeholders

Arhitect

  • Dimitar Paskalev

Fabricant

  • Kristian Neiko 90 LTD

Fotograf

  • Kiril Konstantinov

Alte părți interesate

  • TELECOMPLECT JSC / MARKAN LTD (Antreprenor general)