Skip to main content
  • ConceptPatio 155 Glisante & Pliante - Complex de apartamente Dalston Lane situat în London, Regatul Unit
  • ConceptPatio 155 Glisante & Pliante - Complex de apartamente Dalston Lane situat în London, Regatul Unit
  • ConceptPatio 155 Glisante & Pliante - Complex de apartamente Dalston Lane situat în London, Regatul Unit
  • Goddard Manton
  • Robin Gimblett

Dalston Lane

London - Regatul Unit

Ce s-a întâmplat cu Dalston? Acum douăzeci de ani, istoricul local Patrick Wright scria nostalgic în cartea sa “O călătorie printre ruine:ultimele zile ale Londrei” despre dispariţia Dalston. Un Dalston în care bunurile și averile erau stabile și unde timpul pare să fi încetinit sau chiar să se fi oprit. Magazinele s-au oprit în anul 1950 și oamenii nu aveau un scop anume, dar se ajutau reciproc. În paragrafele finale ale capitolului numit “În jurul lumii în 300 de yarzi”, Wright ne avertizează de apropierea unei schimbări de proporţii asupra comunităţii Dalston, unde proprietăţile închiriate găzduiesc o populaţie efemeră.

Wright ar fi putut prezice greșit, dar, cu siguranţă, schimbarea a apărut în Dalston și londonezii aud din ce în ce mai des de acest loc din Estul Londrei. Proprietăţile supraevaluate din Brick Lane, Spitalfields și Shoreditch, fac din Dalston să devină tot mai mult casa unor nonconformiști și astfel restaurantele yuppie și grădinile comunitare altruiste se află lângă barurile muncitorilor și comercianţilor. Aici se duce o luptă și înca nu s-a stabilit câștigătorul. Totuși, există un sistem vizionar planificat pentru mediul construit și demografic din Dalston. O parte a acestui plan a început concret în 2007 cu Faza 1 a Pieţei Dalston – un program urban de regenerare iniţiat de către Consiliul Hackney și Agenţia londoneză de Dezvoltare, prin care s-au realizat Casele Barratt. Au fost construite în trei faze un total de 553 de locuinţe, multe din ele fiind deja gata, la intersecţia străzii Kingsland cu Dalston. În plus faţă de aceste locuinţe, planul de dezvoltarea a presupus construirea unei biblioteci de 3.200 m2, spaţii comerciale de 2.650 m2 și 525 m2 de spaţiu în jurul unei pieţe publice amenajată de 4.300 m2.

ConceptPatio 155 Glisante & Pliante - Complex de apartamente Dalston Lane situat în London, Regatul Unit

Proiectul grădinilor de iarnă de pe faţada vestică au vedere către piaţa publică (faza 1)

Piaţa publică este, prin urmare, centrul dezvoltării și în mijlocul clădirilor înalte, care se află pe ruta nord-sud. Faza 1, Dalston Lane South, proiectată de Arup Associates a fost finalizată în 2010 și cuprinde 244 de apartamente. Robin Gimblett din cadrul Goddard Manton Architects, care a fost desemnat să colaboreze în toate fazele, explică: ”construcţia evidenţiază trăinicia unei clădiri cu faţadă de cărămidă, unde deschiderile sunt ștanţate în cărămidă. Elementul neobișnuit este reprezentat de grădinile de iarnă, proiectul de la faţada de vest cu vedere spre piaţa publică. Modelul de încadrare pe orizontală și verticală este creat folosind culoarea (deschisă și închisă).” Produsele Reynaers au fost utilizate la toate construcţiile. Cu toate acestea, grădinile de iarnă au cea mai interesantă utilizare. La acestea, sistemul de perete cortină CW 50 a fost combinat cu geamuri fixe și parasolare din lemn fixe. Sistemul CW 50 permite pătrunderea maximă a luminii în clădire și oferă libertate creativă nelimitată. Pentru balcoane, a fost folosit un sistem inovator de glisare a sticlei, numit GP 51. La parter, sistemul CW 50 a fost utilizat atât pentru fronturile magazinelor, cât și pentru bibliotecă.

Între timp, McAslan and Partners a proiectat Faza 2 a proiectului, Dalston Junction Interchange. În această fază, arhitecţii au proiectat patru turnuri alăturate, o clădire de șase etaje și una de nouă etaje, cu balcoane împărţite în patru compartimente, care se întind spre faţada de est, peste piaţa publică sau spre vest, către strada Kingsland. Balconul cu balustradă de sticlă este accesibil prin ușile glisante Reynaers, utilizând sistemul CP 130. Altfel, clădirea este construită din panouri colorate din ciment ranforsat cu fibră de sticlă (GRC) și placare cu lemn pentru a oferi spaţiului exterior un sentiment familiar. Faza finală a proiectului este un bloc de 32 de etaje, cu data de finalizare în 2013. Dimensiunea sistemului de dezvoltare urbană este indiscutabil foarte mare și impactul său asupra unei comunităţi cu probleme nu poate fi subestimată. Este greu totuși să ne dăm seama de partea cui lucrează proiectul Dalston. În orice caz, prin acest proiect, se creează o altă calitate a mediului, care încurajează circulaţia pietonală și cu biciclete, cu oportunităţi atractive rezidenţiale și care ajută la îndeplinirea unor obiective de securitate și de politică urbană ale autorităţilor locale.

Sisteme Reynaers utilizate

Involved stakeholders

Arhitect

  • Goddard Manton
  • Robin Gimblett

Fabricant

  • M Price Limited

Fotograf

  • Nick Short Photography

Alte părți interesate

  • Barrat Homes (Antreprenor general)