Bienala de Arhitectura 2018: FREESPACE

Bienala de Arhitectura 2018: FREESPACE

Infiintata in 1895, Bienala din Venezia este una dintre cele mai prestigioase organizatii culturale din lume, renumita pentru stabilirea noilor tendinte globale si pentru lansarea carierelor la nivel international a multor artisti si arhitecti. Pentru fiecare editie, comisia Bienalei de la Venetia numeste curatori de top, selectati din intreaga lume, pentru a organiza expozitii foarte provocatoare sau revolutionare in zonele de arta, arhitectura, film, dans, muzica si teatru.

Foto de Andrea Avezzù – Cu amabilitatea Bienalei de la Venetia

Bienala de Arhitectura are loc o data la doi ani, din mai pana in noiembrie - alternand cu Bienala de Arta - si se desfasoara in doua locatii din partea de est a Venetiei: Arsenale si Giardini. Odata, cel mai mare centru de productie pre-industrial din lume, Arsenale a fost transformat in 50.000 de metri patrati de spatiu expozitional si functii conexe. Giardini, o zona de parc, gazduieste pavilionul central, impreuna cu 29 de pavilioane nationale care reprezinta anumite tari sau regiuni.

Editia din acest an a Bienalei de Arhitectura, este deschisa publicului de sambata, 26 mai pana duminica, 25 noiembrie la Giardini si Arsenale. In total, expozitia principala va cuprinde 71 de participanti, dintre care 63  sunt participanti nationali.

Bienala de Arhitectura 2018: FREESPACE

Curatorii din acest an, arhitectii Yvonne Farrell si Shelley McNamara, au intitulat cea de-a 16-a Expozitie Internationala de Arhitectura, FREESPACE. Cu accent pe intrebarile legate de calitatea spatiului deschis si liber, Farrell si McNamara definesc conceptul de Freespace ca spatii care stau la baza generozitatii si umanitatii practicilor arhitecturale. "Noi vedem arhitectura ca pe o traducere a nevoii, in cel mai larg sens, intr-un spatiu semnificativ", spun Farrell si McNamara.

Arsenale

Arhitectul italian Francesca Torzo a fost invitata de curatorii Yvonne Farrell si Shelley McNamara sa prezinte interpretarea temei FREESPACE, la Arsenale. Arhitectul a ales casa de arta contemporana Z33, din Hasselt (Belgia) pentru care a realizat renovarea si extinderea.

Foto de Francesco Galli
Cu amabilitatea: Bienala din Venetia

Francesca Torzo prezinta acest proiect aratand etape importante ale proiectului in imagini, texte, desene si mai multe modele care descriu intr-un mod abstract secventa spatiilor proiectului. Printre diferitele obiecte sunt prototipurile 1: 1 care dau posibilitatea vizualizarii materialelor utilizate in proiect. Vizitatorii isi construiesc propria experienta plimbandu-se prin diferitele spatii sau trecand prin etapele de instalare.

Z33 apartine Beguinage-ului din Hasselt, ca parte a zidului construit in jurul gradinii Beguinages, imbinand muzeul deja existent din 1958 cu extensia cladirii. Francesca Torzo a interpretat acest complex istoric ca pe o insula situata in tesuturile urbane, prin dimensiunea exceptionala a vidului si a permanentei frontier construita din caramida. Fatada, confectionata din 34.494 de caramizi realizate manual, asezata una cate una, protejeaza linistea casei de arta si a gradinii.

Pentru a se potrivi formei elegante a fatadei, au fost selectate ferestrele Slim Line 38 de la Reynaers Aluminium.

Foto: Arhitect Francesca Torzo

Foto: Arhitect Francesca Torzo

In interior, cladirea este formata din camere simple, care variaza in functie de dimensiune, proportie si atmosfera. Designul e un joc al variatiilor de expunere si intimitate, publice si domestice. Camerele au vedere una catre alta, oferind multiple perspective si vederi, cum se intampla intr-un oras.

Proiectul Z33 este in prezent in constructie si va fi finalizat in mai 2019.

Pavilionul Belgian

 

Eurotopie, proiectul selectat pentru Pavilionul Belgian de la Bienala de Arhitectura 2018, vizeaza problemele si provocarile abordate de Uniunea Europeana. In ciuda faptului ca este principalul punct de ancorare teritorial, fizic si simbolic al UE, Sediul European de la Bruxelles nu pare sa contribuie in niciun caz la identitatea europeana colectiva. Relatia dintre Sediul European si orasul-gazda este totusi ambigua.

Potrivit curatorilor Traumnovelle si Roxane Le Grelle, Europa este singura care poate contracara in mod eficient nationalismul si extremismul. Cu Eurotopie, ei spera sa trezeasca angajamentul politic in randul cetatenilor europeni si sa lanseze o invitatie de a continua construirea Europei ca un ideal politic, precum si ancorarea sa la Bruxelles. Acestia se adreseaza, de asemenea, arhitectilor si factorilor de decizie in privinta modului in care poate fi construit spatiul democratic european si modul in care acesta poate convietui cu Bruxelles-ul.

Foto: Italo Rondinella – Cu amabilitatea Bienalei din Venetia

Eurotopie va ocupa Pavilionul Belgian pe durata expozitiei de sase luni. Construit in 1907 de Léon Sneyers si renovat de mai multe ori de atunci, este cel mai vechi pavilion din Giardini. Acesta are tavane inalte si o lumina naturala frumoasa, precum si o locatie excelenta de-a lungul axei principale a zonei Giardini.