CENTRUL NAȚIONAL DE ȘTIINȚE FIZICE ȘI TEHNOLOGIE

CENTRUL NAȚIONAL DE ȘTIINȚE FIZICE ȘI TEHNOLOGIE

UAB AKGRemigijus Bimba

ARHITECTURA INSPIRATĂ DE ȘTIINȚĂ

 

AKG Architects au conceput Centrul Național de Științe Fizice și Tehnologie (CNSFT), la Universitatea din Vilnius (Lituania), realizând o fațadă în formă de hexagon, inspirată din formulele chimice. Ideea de a utiliza elementul chimic ca bază pentru planificarea spațiului, care pornește din  interior și își pune amprenta și pe exterior, s-a concretizat într-o combinație convingătoare a funcționalității cu designul arhitectural. Centrul rezultat iese în evidență și se rupe de arhitectura gri care îl înconjoară. Aspectul creativ și inovator al centrului are menirea să promoveze domeniul științific către tineri, să atragă noi talente și să devină un loc care să dea inspirație celor care doresc să își împărtășească cercetările științifice.

Forma hexagonală folosită în întreag centrul se inspiră din structura chimică frecvent întâlnită în știință.

După inaugurarea sa pe 15 martie 2016, CNSFT a devenit cel mai mare și mai avansat centru de științe fizice, chimice și tehnologie din țările baltice. Structura hexagonală frecvent întâlnită în știință, ce a stat la baza arhitecturii, formei și împărțirii spațiilor interioare dau centrului un aer distinct unde interiorul și exteriorul se îmbină printr-un element comun.

Știința - element de bază în planificarea spațiilor și design

 

Timp de mulți ani, Lituania nu a avut un centru de științe fizice și tehnologie care să poată satisface cerințele moderne. Acum, aproximativ 700 de oameni de știință și studenți pot efectua simultan cercetări și pot desfășura experimente la CNSFT, noul centru atrăgând oameni de știință de top pentru a le oferi sprijin în eforturile lor creative și inovatoare. Acest centru cu dotări de ultimă generație are o suprafață totală de 27.000 de metri pătrați și cuprinde cinci clădiri cu patru etaje, care găzduiesc 250 de laboratoare, 46 de laboratoare științifice, spații flexibile de birouri și zone sociale pentru relaxare.

“PLANIFICAREA SPAȚIULUI SE TRANSFERĂ ȘI LA EXTERIORUL CLĂDIRII SIMBOLIZÂND INOVAȚIA”Remigijus Bimba (AKG Architects)
UAB AKG

Înființat în 2001, AKG Architects este specializat în proiectarea clădirilor administrative, comerciale și publice, planificarea complexelor multifuncționale, cartierelor rezidențiale și caselor individuale etc. O mare parte din lucrările realizate de ei sunt un exemplu de arhitectură modernă în Vilnius. În prezent, echipa AKG participă în mod activ la concursuri de arhitectura locale și internaționale, câștigând numeroase premii și distincții de la organizatori

CW 50-HI soluție customizată, având ferestre cu deschidere exterioară

AKG Architects explică faptul că planificarea spațiilor joacă un rol esențial în proiectarea clădirilor complexe, cu rol educațional, cum ar fi aceasta. În plus, pentru a oferi mai multe tipuri de spații, de la laboratoare extrem de specializate la zone flexibile de lucru și de relaxare, există obiective stricte în ceea ce privește performanța termică, acustică, ventilația și rezistența la foc. După discuții cu dezvoltatorii și utilizatorii, arhitecții au stabilit ca principiu unic în designul și planificarea spațiului ca funcțiile clădirii să se reflecte și către exteriorul clădirii, conectând astfel spațiul interior la forma generală și aspectul proiectului.

Hexagonul -  element de design recurent

Structura chimică "de tip fagure", care se distinge pe fațada exterioară a clădirii, a fost dezvoltată prin strânsa colaborare dintre arhitecți și Reynaers, cu care AKG colaborase anterior pentru proiectul "Domus Galerija" din Vilnius. Pentru fațadele geometrice ale CNSFT având ferestre cu deschidere exterioră, în formă de hexagon, a fost realizată o soluție customizată pornind de la sistemul CW 50-HI. Cu o geometrie puternică, această soluție de design pentru pereți cortina favorizează conexiunile dintre mediul interior și cel exterior al clădirii. Acesta include o curte centrală pentru adunări și relaxare care a fost finisată, într-o manieră similară, cu plăci hexagonale din beton.

Remigijus Bimba, Project Architect la AKG explică: "În acest proiect, planificarea spațiilor se extinde către exteriorul clădirii și reflectă spiritul inovator și atitudinea progresivă a utilizatorilor săi. Elementul ce a stat la baza acestei strategii de proiectare vine din structura elementelor chimice. Clădirea este destinată științei, așadar am folosit o structură chimică hexagonală ca element dominant pentru exteriorul și interiorul ei." Bimba adaugă:" În știință, elementele hexagonale sunt conectate vertical și orizontal realizând forme cubice. Similar cu modelul structural al unui atom se realizează și planificarea spațiilor în arhitectură. De aceea, în proiectarea centrului, forma clădirii și spațiul sunt combinate ca într-o structura chimică. Am păstrat compoziția formelor liniare, clare și puternice și le-am combinat cu o structură chimică hexagonală pentru fațadele clădirii ".

Mergând de la exterior către interior, Reynaers a colaborat cu arhitecții și pentru proiectarea componentelor interioare ale clădirii, inclusiv pereții despărțitori transparenți, care au fost personalizați pentru a respecta reglementările stricte privind protecția împotriva incendiilor și acustica. Bimba explică: "Activitățile din CNSFT sunt despre a obține performanță. Spațiile sunt astfel unite prin pereți mari de sticlă care favorizează o atmosferă de entuziasm și creativitate colectivă. Designul clădirii a fost realizat pornind de la ideea structurii elementelor chimice și aceeași linie este păstrată și în interior. Unele elemente chimice sunt transparente la fel ca spațiile interioare proiectate. Pentru a obține senzația de luminozitate și transparență, am proiectat împreună cu Reynaers un sistem de pereți de sticlă fără rame. "Peretele din sticlă rezultat a fost testat și certificat conform reglementărilor în vigoare și a cerințelor impuse.

Fabricant: 
Arhitect: 
UAB AKGRemigijus Bimba
Localizare: 
Vilnius, Lithuania View on map
Fotograf: 
Vacys Valužis
Project solutions: 
CW 50-HI bespoke solution