Perth Arena

Perth Arena

ARM+CCN, a joint venture of ARM Architecture and CCN Architects

Conceptul proiectului Perth Arena are la bază “Eternity Puzzle” al lui Chrisopher Monckton, un puzzle de forma unui dodecagon aproape regulat (un poligon cu douăsprezece laturi și douăsprezece unghiuri) cu 209 poligoane mai mici, cu forme neregulate. Arhitecții au proiectat un stadion impresionant și flexibil, ce poate fi utilizat atât pentru concerte, cât și pentru evenimente sportive. Perth Arena reprezintă o piesă de arhitectură ce seamănă cu un puzzle uriaș și complex.

Prin cele 9800 de panouri triunghiulare si cele 1000 de panouri dreptunghiulare, arhitectii - Ashton Raggatt McDougall (ARM) si Cameron Chisholm Nicol (CCN) – pare ca au folosit tehnica puzzle-ului pentru a descrie estetica exterioara si interioara a cladirii. Totusi, aceasta interpretare este destul de superficiala, bazata pe  impresii ulterioare si mai putin pe ideile originale ale arhitectilor.

 

Ideea puzzle-ului poate fi extinsa pana in esenta cladirii. Avand o forma complexa si flexibila, ce poate gazdui atat concerte cat si evenimente sportive, arena are o capacitate de 15.000 de oameni, permite accesul cu masina pana la nivelul arenei, contine 5 sali polivalente, o parcare subterana de 686 de locuri, acoperis retractabil de 56x35 metri care se deschide in numai 7 minute, 36 de apartamente si mai multe restaurante. Terenuri de basket intercalate suprapuse peste terenuri de tenis. Functionalitatea sa face din Perth Arena un puzzle impresionant 3D si o opera arhitecturala.

 

Cladirea este bazata pe conceptul ‘Eternity’, un puzzle care a fost lansat in 1999. Desi era considerat, practic, imposibil de rezolvat, producatorul sau a oferit un premiu de £1 million pentru oricine l-ar putea rezolva in decursul a patru ani. Cum era de asteptat, a devenit o nebunie la nivel mondial, si a fost rezolvat la 1 an de la lansarea sa. Pana cand Eternity Puzzle II s-a lansat in 2007, lucrarile de pregatire a constructiei Perth Arena incepusera.

 

Situat in centrul orasului, noua arena de 28.000 metri patrati inlocuieste Perth Entertainment Centre si reprezinta prima faza a unui proiect de renovare urbana de 13.5 hectare care leaga cartierul central de afaceri din Perth si Northbridge. Deschisa in 2013, cladirea  costat 548.7 milioane de dolari australieni (aproximativ 355 milioane de euro) si a devenit stadionul echipei de basket din Perth, Wildcats, si gazduieste turneul international de tenis Hopman Cup.

1000 de panouri dreptunghiulare și 9800 de panouri triunghiulare

FAȚADE UNICE

Indiferent dacă este privită de la bulevardul principal din sud sau de la autostrada suprapusă din vest, clădirea afost concepută astfel încât nicio fațadă să nu fie mai importantă decât cealaltă. Astfel, clădirea este definită prin nouă fațade unice, alcătuite din forme poligonale ce se pliază și se suprapun. Fațadele sunt placate în alb și negru, iar panourile de sticlă dispuse în modele geometrice îndraznețe reflectă atmosfera explozivă a evenimentelor organizate în interior.

Utilizarea din abundenţă a sticlei și a luminatoarelor creează un spaţiu luminos și aerisit

ELEMENTE ESTETICE ȘI UȘOARE

În contextul acestui sistem complex de fațadă, Reynaers a creat o soluție specială, bazată pe sistemul structural de perete cortină CW 50-SC. Sticla a fost adaptată într-o formă personalizată, cu cercevele paralele, pentru a se integra perfect în sistemul general de placare triunghiular. Acest design poaterezista la toate încărcările din vânt, diferențe termice, mișcări structurale și încărcări de sistem, impuse de către traversele diagonale ale clădirii. Pentru ARM si CCN, arhitecții proiectului, sistemul trebuia să apară la exterior ca o soluție cu aspect estetic și, în același timp, ușoară. În timpul zilei, ferestrele par aproape – dacă nu complet – invizibile față de celelalte materiale ale fațadei. Pe timpul nopții însă, fasciculele de lumină traversează întreaga clădire, transformând-o încă o dată. La interior, ferestrele reprezintă dispozitivul de conectare dintre exterior și interior. Ramele de geam cu diferite unghiuri ce se unesc cu modelele de pe exterior sunt preluate și continuate în direcții alternative. Și, ca și cum, structura și aspectul clădirii nu impresionau suficient, Perth Arena dispune de un mediu mixt de ventilare, cu un sistem de aer condiționat cu consum redus de energie și panouri fotovoltaice pe acoperiș. Cu valori de transmitanță termică de aproximativ 1.5 W/m²K și coeficientul de căldură solară ce trece prin fereastră ce variază între 0.23 și 0.6, sistemul CW 50 îndeplinește cu succes aceste cerințe. Clădirea a fost, de asemenea, recunoscută de către Asociația Australiană de Ferestre, pentru soluțiile speciale utilizate la ferestre, prin câștigarea premiului “Cea mai bună utilizare a Ferestrelor și Ușilor pentru o Construcție Comercială Nouă”.

 

Deși clădirea are un aspect estetic complex, a fost proiectată pentru a uni oameni de toate categoriile. Situate la peste cincizeci de metri înălțime, spațiile destinate circulației sunt dispuse în jurul atriumului. Scările permit vizitatorilor să aibă o imagine de perspectivă a întregului complex și să se simtă conectați la activitățile de pe diferite nivele, ajutați și de cele peste 300 de ecrane digitale. În zona barurilor și restaurantelor, pentru a se crea o atmosferă mai intimă și mai confortabilă, înălțimea tavanului este mai coborâtă. O abordare similară a fost adoptată și pentru arena principală, acolo unde au loc evenimente de diferite dimensiuni, e pot realiza spații private prin mutarea unor ecrane de tip cortină care împart spațiul. Prin Perth Arena, arhitecții au creat o clădire de notorietate, prin utilizarea culorilor vii și a geometriei dinamice, ce va atrage foarte mulți oameni, ce altfel nu ar fi vizitat orașul. Și, cel mai important pentru Perth și Australia de Vest, prin acest stadion, se păstrează active evenimentele sportive și de divertisment.

CW 50-SC secţiune verticală a elementelor înclinate

SOLUȚIE DE PROIECT 

Sistem:

  • Soluţie specială bazată pe sistemul de faţadă structurală CW 50-SC

Descrierea proiectului:

Dezvoltarea unei soluţii speciale pentru o faţadă complexă, cu înclinare spre interior și spre exterior

  • Elementele cu forme neregulate au necesitat cale de sticlă și conectori de traversă personalizaţi
  • Integrarea în faţadă a unor deschideri cu forme neregulate în plan paralel
  • Soluţii de colţ speciale
  • Traversă și montant dezvoltaţi special pentru acest proiect
  • Utilizarea ramelor subţiri, cu minim de aluminiu vizibil prin sticlă
  • Profile de finisare și accesorii special concepute

Elemente:

  • Montanţii anumitor elemente sunt fixaţi pe o substructură de oţel
  • Elemente de diferite dimensiuni și cu forme neregulate
  • Testări de etanșietate la aer, apă, vânt în cadrul Institutului Reynaers

Vitraj:

  • Unele elemente utilizează geam simplu, iar altele geam dublu
  • Variante acustice cu un spacer de 32 mm și un strat acustic între panourile de sticlă
  • Ca urmare a solicitării mari cauzate de înclinarea faţadei, a fost prevăzută o protecţie specială pentru a evita căderea sticlei
CW 50-SC soluţie personalizată de faţadă
Fabricant: 
Alcom Fabrications
Arhitect: 
ARM+CCN, a joint venture of ARM Architecture and CCN Architects
Localizare: 
Perth, Australia View on map
Fotograf: 
Stephen Nicholls
Alti parteneri: 
BGC Construction (General Contractors)
Sisteme Reynaers utilizate: 
Project solutions: 
CW 50-SC bespoke solution