O introducere in peretii cortina de tip fatada element

O introducere in peretii cortina de tip fatada element

Peretii cortina reprezinta un sistem de anvelopare a cladirii conceputi sa fie autoportanti si sa reziste efectelor mediului exterior. Sistemele pentru fatada nu au scopul de a contribui la structura de rezistenta a unei cladiri. Exista doua modalitati principale de realizare a peretilor cortina: "pereti cortina standard tip montant-traversa" si "pereti cortina tip fatada element".

In constructia peretilor cortina standard, structura este construita in principal pe santier, din montanti si traverse care sustin sticla, cu placari in zona de parapet, panouri metalice si parasolare, conectate pe bucati. Fiecare montant este, de obicei, sustinut de structura de rezistenta a cladirii.

Pe de alta parte, peretele cortina de tip fatada element, este alcatuit din panouri mari care sunt asamblate in atelier, transportate catre amplasamentul proiectului si montate pe cladire. Profilele din aluminiu sunt utilizate pentru a realiza cadrul, care este in mod normal de inaltimea unui etaj. Elementele cu deschideri, sticla si panourile pentru placari sunt asamblate in totalitate inainte de a fi transportate pe santier. La fel ca in cazul fatadelor standard, fiecare panou este sustinut de structura de rezistenta a cladirii.

ELEMENTE CHEIE  
SISTEME DE PERETE CORTINA

PERETI CORTINA STANDARD

Solutiile de perete cortina standard sunt versatile si permit integrarea altor sisteme, cum ar fi usi glisante si ferestre. Acestea tind sa fie mai putin specializate asadar pot fi prelucrate de toate tipurile de fabricanti.

Cu toate acestea, sistemele necesita a fi supuse mai multor etape pentru a fi asamblate si sigilate, ceea ce inseamna mai mult timp petrecut pe santier - o regula aproximativa ar fi ca 70 % din etape se desfasoara la fata locului, iar 30 % in atelier. Acest lucru implica costuri suplimentare, cum ar fi manopera suplimentara.

PERETI CORTINA ELEMENT FATADA

Pentru pereti cortina de tip element fatada, aproximativ 30 % din operatiuni se realizeaza in santier, in timp ce 70 % din prelucrari se realizeaza in atelier. Asamblarea completa a elementelor in atelier are o serie de beneficii.

Acestea includ:

 • Control al calitatii imbunatatit
 • Executia concomitenta a elementelor si a pregatirilor in santier - elementele pot fi confectionate in timp ce cadrul este construit. Fatada poate fi de asemenea:
 • Finalizata pe un etaj intreg, permitand lucrari la interior in paralel
 • Instalata mai rapid, necesitand mai putina forta de munca in santier
 • Lipsa schelelor
 • Elementele pot fi instalate din interiorul cladirii. Acesta solutie este ideala pentru turnuri inalte sau constructii cu amprenta restransa
 • Este necesar un spatiu mai mic in santier pentru amplasarea materialelor

Un alt avantaj al solutiilor pentru fatada element este faptul ca, spre deosebire de sistemele standard, au un nivel de izolare fonica mult mai ridicat atat pe verticala, cat si pe orizontala. Acest lucru se datoreaza faptului ca panourile sunt separate prin garnituri.

Realizarea elementelor in proportie de 70 % in atelier, implica alte cateva aspecte foarte importante:

Acestea includ urmatoarele:

 • Atelierul trebuie sa fie echipat corespunzator pentru a manipula elemente finite
 • Este necesar un mijloc de transport adecvat pentru a livra elemente finite pe santier
 • La instalare sunt necesare echipamente suplimentare pentru montarea modulelor.

Crystal Building include sistemul pentru element fatada Reynaers CW 86.

 

LIBERTATE DEPLINA IN PROIECTARE

Peretii cortina element fatada ofera o serie de variante de proiectare. Ei pot integra elemente cu deschidere, cum ar fi ferestre cu deschidere in foarfeca si paralela, ambele putand fi si automatizate pentru usurinta in utilizare. Totodata pot fi incluse parasolare, placari in zona de parapet si alte tipuri de panouri.

Aluminiul este folosit pentru realizarea cadrelor datorita rezistentei si stabilitatii sale. De asemenea, este foarte durabil, rezistent la umiditate si coroziune si 100 % reciclabil.

Montantii intr-un sistem pentru element fatada sunt mai mari. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestia au o secțiune deschisa, in comparatie cu montantii cu forma tubulara utilizati pentru sistemul standard.

Exista totodata multiple optiuni pentru finisarea elementelor, inclusiv anodizarea si vopsirea in camp electrostatic.

In ceea ce priveste vitrarea, modalitatile de aplicare pot crea efecte estetice diferite.

Acestea includ:

 • Fixare modulara, unde sticla este sustinuta de baghete creand efectul unei imagini inramate
 • Lipire structurala, unde sticla este lipita dand un aspect uniform fatadei

Solutiile de perete cortina vin pe diferite nivele privind performantele termice, de la optiuni standard pana la izolare ridicata. Toate sistemele au bariera termica, dar in cazul variantelor cu izolare ridicata, performantele sunt obtinute prin introducerea benzilor de poliamida ranforsata cu fibra de sticla in structura pentru a crea mai multe camere.

LEGISLATIE SI TESTARE

Standardul recunoscut in industrie pentru reglementarea peretilor cortina este Standardul pentru anveloparea sistematizata a cladirilor (SSBE) emis de Centrul pentru tehnologia ferestrelor si placarilor (CWCT) din Marea Britanie.

CWCT este un organism finantat de industrie ce serveste ca sursa de informatii si trainer in domeniul anveloparii cladirilor si sticlei. Ei publica standarde si ofera indrumare furnizorilor din domeniu.

SSBE incorporeaza standardul BS EN 13830:2003 pentru pereti cortina, standardul de produs si alte standarde de performanta relevante si reglementari privind constructiile. Standardul CWCT acopera specificatii legate de performanta, testarea, inspectia si evaluarea fatadelor construite din multiple componente.

Acestea includ:

 • Perete cortina
 • Placarile in zona parapetilor
 • Sisteme de panouri compozite
 • Vitaje inclinate
 • Sisteme de tamplarie pentru fatade element
 • Lamele de umbrire din sticla

Normativul CWCT privind performantele apa-aer-vant se bazeaza pe conditiile de mediu gasite in mod normal in Marea Britanie. Daca se specifica in tari, cu climat diferit, trebuie sa se faca modificari.

Asigurarea unui nivel maxim de siguranta al elementelor de constructie este una dintre principalele prioritati ale companiei Reynaers. Pentru a putea urmari indeaproape toate activitatile de testare, Reynaers a creat un centru de testare dedicat, in care toate testele sunt monitorizate riguros. In afara de facilitatile interne de testare, Reynaers Campus ofera suport complet pentru testarea produselor in laboratoare externe. Consultanta si suportul, fabricarea elementelor de testare, instalarea in locatie ... toate acestea fac parte din expertiza Reynaers.

TESTE DE SIGURANTA

In Campusul Reynaers, sunt efectuate mai multe teste pentru a masura rezistenta la impact si rezistenta la soc a sistemelor noastre de aluminiu. Pentru realizarea testelor de impact pe solutiile Reynaers este utilizat un element de lovire in forma de pneu dublu. Dispozitivele noastre de testare sunt, de asemenea, complet echipate pentru testarea statica, dinamica sau manuala.

Sistemele noastre din aluminiu sunt de asemenea testate de organizatii din Marea Britanie pentru a ne asigura ca ferestrele, usile si peretii cortina respecta cele mai recente standarde si reglementari.

PERMEABILITATEA AERULUI

Testele de etansare la aer masoara volumul de aer care ar trece printr'o fereastra inchisa la o anumita presiune a vantului. Presiunea maxima de testare este determinata de un normativ ce are la baya una dintre clasificarile din BS EN 12152:2002 pentru pereti cortina, privind permeabilitatea aerului, cerintele de performante si clasificarea.

Normativul reglementeaza nivelul de etansare necesar pentru o anumita cladire. Se poate specifica o presiune de testare mai mare daca se cere o etanseitate mai ridicata a cladirii.  

REZISTENTA LA INFILTRAREA APEI

Testarea etanseitatii la apa implica pulverizarea uniforma a apei, crescand presiunea aerului pana cand apa penetreaza fereastra. Presiunea maxima de testare este determinata de un normativ ce are la baza una dintre clasificarile din BS EN 12154:2000 pentru pereti cortina, privind permeabilitatea la apa, cerintele de performanta si clasificarea.

Normativul reglementeaza nivelul de rezistenta la apa pentru o anumita cladire in functie de gradul de expunere la conditiile climatice. De exemplu, intr-o zona de coasta, se poate solicita testarea unei presiuni mai mari.

REZISTENTA LA VANT

Rezistenta la vant se refera la rezistenta structurala a profilului si este testata cu ajutorul unor instalatii ce emit aer la nivele de presiune crescute pentru a simula forta vantului. Cerintele de performanta in ceea ce priveste rezistenta la vant a peretilor cortina sunt enumerate in BS EN 13116:2001 pentru oerete cortina, privind rezistenta la vant.

Datorita numeroaselor variante de ridicare si modalitati de instalare a peretilor cortina, nu se considera practica clasificarea lor din ounct de vedere structural datorita varietatii mari de optiuni si a variantelor de proiectare.

INSTALAREA

Peretele cortina element fatada poate fi instalat fie din interiorul cladirii folosind un scripete pozitionat pe etajul urmator, fie din exterior cu ajutorul unei macarale. Echipa de instalare trebuie sa fie asigurata de structura, printr-un ham.

Modulele sunt transportate la fiecare nivel al cladirii, ridicate in pozitia corecta si instalate pe placa de beton. Acest procedeu implica ancorarea lor pe console care sunt fixate pe substratul principal si ajustate folosind suruburi de reglare.