Perth Arena

Perth Arena

ARM+CCN, a joint venture of ARM Architecture and CCN Architects

Conceptul proiectului Perth Arena are la bază “Eternity Puzzle” al lui Chrisopher Monckton, un puzzle de forma unui dodecagon aproape regulat (un poligon cu douăsprezece laturi și douăsprezece unghiuri) cu 209 poligoane mai mici, cu forme neregulate. Arhitecții au proiectat un stadion impresionant și flexibil, ce poate fi utilizat atât pentru concerte, cât și pentru evenimente sportive. Perth Arena reprezintă o piesă de arhitectur ce seamănă cu un puzzle uriaș și complex.

Prin cele 9800 de panouri triunghiulare și cele 1000 de panouri dreptunghiulare, arhitecții – Ashton Raggatt McDougall (ARM) și Cameron Chisholm Nicol (CCN) – au folosit tehnica puzzle-ului pentru a descrie aspectul exterior și interior al clădirii. Totuși, această interpretare este destul de superficială, pentru că este bazată mai mult pe impresii ulterioare și mai puțin pe ideile originale ale arhitecților. Ideea puzzle-ului poate fi extinsă chiar și la esența clădirii. Astfel, Perth Arena apare ca o construcție extrem de complexă, ce poate găzdui atât diverse concerte, cât și evenimente sportive, stadionul având o capacitate de 15.000 de persoane, unde antrenorii pot ajunge cu mașina până la nivelul arenei. De asemenea, Arena mai conține cinci săli polivalente, o parcare subterană cu 686 de locuri, un acoperiș retractabil cu dimensiunea de 56 metri x 35 metri, ce se deschide în numai șapte minute, 36 de apartamente, terenuri de baschet și tenis și mai multe restaurante și baruri. Astfel, Perth Arena reprezintă un impresionant puzzle 3D și o piesă de arhitectură. Clădirea este bazată pe conceptul “Eternity”, un puzzle ce a fost lansat în 1999. Deși era considerat, practic, imposibil de rezolvat, producătorul său a oferit un premiu de 1 milion de lire sterline pentru oricine l-ar putea rezolva în decursul a patru ani. Cum era de așteptat, a devenit o nebunie la nivel mondial și a fost rezolvat la un an de la lansarea sa. Până când Eternity Puzzle II a apărut în 2007,lucrările de pregătire a   nstrucției pentru Perth Arena începuseră.

 

Situat în centrul orașului, noul stadion de 28.000 de mp înlocuiește Perth Entertainment Centre și reprezintă prima fază a unui proiect de renovare urbană de 13.5 hectare, menit să asigure legătura dintre cartierul central de afaceri din Perth și Northbridge. Deschisă a ul trecut în Noiembrie, clădirea a costat 548.7 milioane de dolari australieni (aproximativ 355 milioane de euro) și a devenit stadionul echipei de baschet din Perth, Wildcats și găzduiește turneul internațional de tenis, Cupa Hopman.

O mie de panouri dreptunghiulare și 9800 de panouri triunghiulare

FAȚADE UNICE

Indiferent dacă este privită de la bulevardul principal din sud sau de la autostrada suprapusă din vest, clădirea afost concepută astfel încât nicio fațadă să nu fie mai importantă decât cealaltă. Astfel, clădirea este definită prin nouă fațade unice, alcătuite din forme poligonale ce se pliază și se suprapun. Fațadele sunt placate în alb și negru, iar panourile de sticlă dispuse în modele geometrice îndraznețe reflectă atmosfera explozivă a evenimentelor organizate în interior.

Utilizarea din abundenţă a sticlei și a luminatoarelor creează un spaţiu luminos și aerisit

ELEMENTE ESTETICE ȘI UȘOARE

În contextul acestui sistem complex de fațadă, Reynaers a creat o soluție specială, bazată pe sistemul structural de perete cortină CW 50-SC. Sticla a fost adaptată într-o formă personalizată, cu cercevele paralele, pentru a se integra perfect în sistemul general de placare triunghiular. Acest design poaterezista la toate încărcările din vânt, diferențe termice, mișcări structurale și încărcări de sistem, impuse de către traversele diagonale ale clădirii. Pentru ARM si CCN, arhitecții proiectului, sistemul trebuia să apară la exterior ca o soluție cu aspect estetic și, în același timp, ușoară. În timpul zilei, ferestrele par aproape – dacă nu complet – invizibile față de celelalte materiale ale fațadei. Pe timpul nopții însă, fasciculele de lumină traversează întreaga clădire, transformând-o încă o dată. La interior, ferestrele reprezintă dispozitivul de conectare dintre exterior și interior. Ramele de geam cu diferite unghiuri ce se unesc cu modelele de pe exterior sunt preluate și continuate în direcții alternative. Și, ca și cum, structura și aspectul clădirii nu impresionau suficient, Perth Arena dispune de un mediu mixt de ventilare, cu un sistem de aer condiționat cu consum redus de energie și panouri fotovoltaice pe acoperiș. Cu valori de transmitanță termică de aproximativ 1.5 W/m²K și coeficientul de căldură solară ce trece prin fereastră ce variază între 0.23 și 0.6, sistemul CW 50 îndeplinește cu succes aceste cerințe. Clădirea a fost, de asemenea, recunoscută de către Asociația Australiană de Ferestre, pentru soluțiile speciale utilizate la ferestre, prin câștigarea premiului “Cea mai bună utilizare a Ferestrelor și Ușilor pentru o Construcție Comercială Nouă”.

 

Deși clădirea are un aspect estetic complex, a fost proiectată pentru a uni oameni de toate categoriile. Situate la peste cincizeci de metri înălțime, spațiile destinate circulației sunt dispuse în jurul atriumului. Scările permit vizitatorilor să aibă o imagine de perspectivă a întregului complex și să se simtă conectați la activitățile de pe diferite nivele, ajutați și de cele peste 300 de ecrane digitale. În zona barurilor și restaurantelor, pentru a se crea o atmosferă mai intimă și mai confortabilă, înălțimea tavanului este mai coborâtă. O abordare similară a fost adoptată și pentru arena principală, acolo unde au loc evenimente de diferite dimensiuni, e pot realiza spații private prin mutarea unor ecrane de tip cortină care împart spațiul. Prin Perth Arena, arhitecții au creat o clădire de notorietate, prin utilizarea culorilor vii și a geometriei dinamice, ce va atrage foarte mulți oameni, ce altfel nu ar fi vizitat orașul. Și, cel mai important pentru Perth și Australia de Vest, prin acest stadion, se păstrează active evenimentele sportive și de divertisment.

CW 50-SC secţiune verticală a elementelor înclinate

SOLUȚIE DE PROIECT 

Sistem:

  • Soluţie specială bazată pe sistemul de faţadă structurală CW 50-SC

Descrierea proiectului:

Dezvoltarea unei soluţii speciale pentru o faţadă complexă, cu înclinare spre interior și spre exterior

  • Elementele cu forme neregulate au necesitat cale de sticlă și conectori de traversă personalizaţi
  • Integrarea în faţadă a unor deschideri cu forme neregulate în plan paralel
  • Soluţii de colţ speciale
  • Traversă și montant dezvoltaţi special pentru acest proiect
  • Utilizarea ramelor subţiri, cu minim de aluminiu vizibil prin sticlă
  • Profile de finisare și accesorii special concepute

Elemente:

  • Montanţii anumitor elemente sunt fixaţi pe o substructură de oţel
  • Elemente de diferite dimensiuni și cu forme neregulate
  • Testări de etanșietate la aer, apă, vânt în cadrul Institutului Reynaers

Vitraj:

  • Unele elemente utilizează geam simplu, iar altele geam dublu
  • Variante acustice cu un spacer de 32 mm și un strat acustic între panourile de sticlă
  • Ca urmare a solicitării mari cauzate de înclinarea faţadei, a fost prevăzută o protecţie specială pentru a evita căderea sticlei
CW 50-SC soluţie personalizată de faţadă
Fabricant: 
Alcom Fabrications
Arhitect: 
ARM+CCN, a joint venture of ARM Architecture and CCN Architects
Localizare: 
Perth, Australia View on map
Fotograf: 
Stephen Nicholls
Alti parteneri: 
BGC Construction (General Contractors)
Sisteme Reynaers utilizate: 
Project solutions: 
CW 50-SC bespoke solution