Qatar National Convention Centre

Qatar National Convention Centre

Arata Isozaki

În momentul când arhitectul japonez a proiectat Centrul Național de Convenții Qatar, el a conceput o intrare spectaculoasă în forma a doi copaci, ramurile acestora susținând acoperișul uimitoarei clădiri. Clădirea servește ca un loc de întâlnire multifuncțional; este un centru de conferințe ce poate găzdui concerte, evenimente festive sau expoziții.

Faţadă de sticlă cu o deschidere de 250 m și 15 metri înălţime

Centrul Național de Convenții este situat în “Centrul Educațional”, nu departe de zgârienorii din centrul modern de afaceri din Doha, capitala statului bogat în petrol Qatar. Clădirea remarcabilă este situată în campusul de dimensiuni foarte mari, între facultățile unora dintre cele mai bune universități din lume, precum Weill Cornell, Texas A&M și Georgetown, precum și între institutele de cercetare și tehnologie, cum ar fi Centrul de Cercetare Sidra Medical și Parcul Tehnologic și Științific Qatar. Aici iau naștere planurile mărețe de viitor, inclusiv economia bazată pe cunoaștere: aici, petrolul și gazele trebuie să facă loc științei și educației, pentru procesul de inovare, tehnologie și antreprenoriat. În cei 200.000 mp utili, firma de arhitectură Arata Isozaki & Associates a conceput trei clădiri: un centru convențional, unul de expoziție și o parcare supraetajată. Principala clădire cu patru etaje are o intrare cu adevarat spectaculoasă. Cele două structuri curbate, din oțel, de 250 m lungime, în forma unor copaci ce susțin acoperișul sunt într-adevăr uimitoare. Dar asta nu e tot. Forma copacilor nu a fost aleasă la întâmplare. Copacul reprezintă un simbol în cultura din Qatar. Acesta este o “baliză” a deșertului și este utilizat de către beduini ca un loc de întâlnire.

LOC DE ÎNTÂLNIRE SIMBOLIC

În exteriorul clădirii, oamenii pot face schimb de cunoștinte la umbra acestor copaci; în interior, vizitatorii sunt invitați în centrul de conferințe, un spațiu mare, înalt și transparent. Sentimentul de spațiozitate este asigurat prin pătrunderea maximă a luminii naturale, prin utilizarea sistemului de perete cortină CW 50. Cu toate acestea, vizitatorii nu se simt pierduți sau neînsemnați, datorită alegerii mobilierului și a locurilor de odihnă atent amplasate, ce permit vizitatorilor să se relaxeze. Sentimentul de apartenență pe care îl au vizitatorii a fost făcut posibil de arhitect prin împărțirea inteligentă a spațiului, prin intermediul unor plafoane mobile. Clădirea principală este conectată prin intermediul a două volume interdependente. Parcarea are locuri pentru mai mult de trei mii de autoturisme și patruzeci de autocare. Pe de altă parte, arhitectul a conceput o sală de expoziție multifuncțională de 40.000 mp. Este o sală ce poate găzdui oameni de știință invitați pentru seminarii sau vizitatori internaționali ce participă la conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, una din cele mai mari conferințe din lume (cu 17.000 de invitați care au participat la acest eveniment). Acest lucru a pus noul Centru Național de Convenții pe harta mondială în ceea ce privește logistica (mutarea cu ușurință a grupurilor mari de oameni) și tehnologia (prin audio-vizual, acustică și dispozitive de înaltă tehnologie ascunse în tavanele mobile).

Această clădire include și un teatru cu 2300 de locuri, ce este caracterizat prin culori calde și materiale scumpe. Există, de asemenea, trei amfiteatre, 52 săli de ședințe mici, o cameră pentru evenimente de gală și alte activități asemănătoare, șase saloane VIP cu catering de cinci stele și șapte apartamente. Aceste facilități fac din clădire una din cele mai sofisticate, flexibile și mari centre de convenții din Orientul Mijlociu.

Un sentiment de spaţiu este creat prin incidenţa luminii naturale

LUMINOS ȘI DURABIL

Implicarea companiei Reynaers în acest proiect a fost semnificativă. A furnizat soluțiile necesare pentru a permite executarea fațadei transparente de sticlă a centrului de expoziții, cu o distanță de cel puțin șaisprezece metri între elementele de fixare fără sprijin suplimentar. Fațada de 5500 mp din aluminiu și oțel prezintă învelișuri din oțel inoxidabil la interior și este ranforsată cu profile speciale, ce au o adâncime de 650 mm. Centrul de Covenții a fost proiectat punându-se accent pe caracterul durabil. Clădirea “verde” a fost construită în conformitate cu standardele LEED ale US Green Building Council și a primit certificarea “gold”. Prin aplicarea soluțiilor inovative în ceea ce privește consumul rațional de apă și energie, clădirea este cu cel puțin 32% mai eficientă în comparație cu alte clădiri ce nu utilizează aceste inovații tehnologice. Una dintre aceste inovații este reprezentată de cei 3500 mp de panouri solare, ce asigură mai mult de 12% din totalul energiei utilizate. În cadrul sălilor de expoziție sunt utilizate LED-uri eficiente energetic. În viitor, se va construi o cale ferată ce va lega centrul de afaceri Doha de Centrul Educațional și mai multe hoteluri de lux și parcări. Aceste măsuri vor face ca Centrul de Convenții să devină mult mai accesibil.

Façade section

Fabricant: 
JAP
Arhitect: 
Arata Isozaki
Localizare: 
Doha, Qatar View on map
Fotograf: 
Waleed AlAbbas
Alti parteneri: 
Baytur Insaat Tahhut A.S. (General Contractors) Victor Buyck Steel Construction Sdn. Bhd. (General Contractors) Eversendai Engineering Qatar W.L.L. (General Contractors) Midmac-Six Construct (General Contractors) MAN Enterprise (General Contractors) Qatar Petroleum (Project developers) KEO International Consultants (Construction managers) ASTAD (Construction managers) ASTAD (Project managers) Halcrow Yolles/RHWL (Executive architects) Burns and McDonnell Inc (Executive architects) WS Atkins and Partners (Executive architects)