Barco One Campus

Barco One Campus

360 de grade de lumina naturala

Transparenta este tema centrala a noului sediu al gigantului tehnologic belgian Barco. Proiectat de Jaspers-Eyers Architects, conceptul fatadei si al acoperisului din sticla este de a realiza un invelis in jurul cladirii circulare si a spatiului central al atriumului, unde activitatile zilnice sunt scaldate in 360 de grade lumina naturala.

Faceti un tur virtual al proiectului pentru a va bucura de arhitectura sa uimitoare ca si cum ati fi acolo.

Pentru o experienta optima, vizionati videoclipul cu un echipament VR sau utilizati aplicatia Youtube pe tableta sau pe telefonul mobil (https://youtu.be/RnZ27wKHTWM)

Viziunea arhitectului

"Am ales o forma cilindrica pentru a face din cladire punctul central al campusului", spune arhitectul John Eyers. "Am dorit sa creem spatiu, dar, de asemenea, trebuia sa creem deschidere. Relatia dintre natura si tehnologie este foarte importanta pentru noi. " Amplasat in centrul campusului, cu coridoare care il leaga atat de cladirile noi, cat si de cele din jur, “Cercul” are un diametru de 75 de metri si o inaltime de 25 de metri cu o suprafata totala de 32.000 de metri patrati. 

“DESIGNUL CIRCULAR AL CONSTRUCTIEI CONTRIBUIE LA COMPONENTA SOCIALA A CLADIRII.”John Eyers (Jaspers-Eyers Architects)
John Eyers (Jaspers-Eyers Architects)

John Eyers s-a nascut in 1961 in Leuven, Belgia. A absolvit Colegiul de Arhitectura Saint-Luc din Bruxelles in 1984. Dupa finalizarea stagiului de practica la firma de arhitectura Jaspers & Partners, el a fost facut asociat al biroului ca arhitect independent.

In 2001, John Eyers devine partener al Jaspers & Partners si, prin urmare, numele companiei a fost schimbat in Jaspers-Eyers & Partners. El si Jean-Michel Jaspers au extins firma fondata de Michel Jaspers.

Intre timp, Jaspers-Eyers Architects a devenit unul dintre cele mai importante birouri de arhitectura din Belgia si Europa. Astazi, functioneaza din 3 locatii diferite: in Hasselt, Leuven si Bruxelles. Echipa este formata din aproximativ 150 de persoane, si include arhitecti seniori si juniori, proiectanti, designeri si personal administrativ. Datorita numeroaselor colaborari internationale, si-au lasat amprenta in mai mult de 12 tari, cum ar fi Franta, Polonia, Maroc si China.

Echipa a castigat mai multe premii pentru proiecte precum Barco (Kortrijk), Toison d'Or (Bruxelles), Paradise Tower (Liège), Varsovia Spire (Polonia) si Parlamentul European (Bruxelles). Calitatea, durabilitatea si sustenabilitatea sunt punctele cheie in abordarea lor. Totodata, viziunea lor arhitecturala este in perfect acord cu cerintele si bugetul clientului.

Structura de otel este un element de design uimitor al fatadei exterioare a cladirii

Pentru a obtine maximum de lumina naturala si transparenta, arhitectul a ales otel pentru a sustine greutatea structurii, alaturi de profile subtiri din aluminiu pentru peretii cortina. Si daca pentru exterior s-a dorit o fatada plina de viata si dinamism, functiile interioare ale cladiri au fost armonizate perfect. De exemplu, structura de deasupra atriumului, realizata intr-un model incrucisat, pare sa pluteasca deasupra intregii structuri verticale, de dedesubt. Structura orizontala de la nivelele superioare controleaza accesul soarelui la interior, in timp ce o scara mare ce porneste din atrium isi face aparitia la exterior ca o structura dinamica inclinata. Si pentru a sublinia tot mai mult conexiunile interioare si exterioare, apa ce curge de la interior catre exterior, incadreaza cladirea perfect in peisaj.

In atrium, gasim 360 de grade de lumina naturala pentru activitatile zilnice.

John Eyers explica faptul ca designul circular al constructiei contribuie la componenta sociala a cladirii . "Forma circulara si conexiunile interne fac ca toti cei care lucreaza acolo sa se poata intalni des creand astfel o atmosfera dinamica. Zonele de intalnire ovale ies in evidenta si par sa pluteasca in spatiu. Pasarelele ce le leaga echilibreaza structura si asigura un nivel constant de interactiune."  

Johan Heyman - Vicepresedinte Operatiuni Barco adauga,  “Unul dintre elementele care accentueaza puternic comunicarea deschisa in cladire, este atriumul. Nu numai ca permite acces luminii din abundenta, dar este si foarte deschis. Aici am plasat restaurantul aferent birourilor. Acum, dupa 6 luni, ne dam seama ca restaurantul este folosit pentru multe alte activitati decat pentru a manca. A devenit un loc de intalnire informal si prin urmare devine parte a spatiului de birouri in loc sa fie o cantina inchisa.”   

“Restaurantul a devenit un loc de întâlnire informal.”Johan Heyman (VP Operations Barco)
Johan Heyman (VP Operations Barco)

Johan Heyman este vicepresedinte Operatiuni & Logistica la Barco, gestionand facilitatile de productie din intreaga lume, precum si echipele de logistica, achizitii si calitate. Inainte de a se alatura companiei in 2008, a ocupat mai multe functii de conducere in industria semiconductorilor la Alcatel Microelectronics, AMI Semiconductor si ON Semiconductor. Domnul Heyman are o diploma de master in inginerie electronica de la Universitatea din Ghent (UG), precum si o diploma post-universitara in managementul industrial de la aceeasi universitate.

Fatada inversata realizata cu sistemul CW 50 si profile subtiri permite accesul maxim al luminii natural.

Provocarea

In total, s-au instalat 7,900 de metri patrati de fatada din aluminiu si sticla, printr-o stransa colaborare intre arhitecti si Reynaers Aluminium, dar si Cordeel in calitate de contractor si expertii in constructii de aluminiu Belgo Metal BV. Complexitatea proiectului a constat insa in instalarea a 3.500 de metri patrati din suprafata totala a fatadei prin procedeul cunoscut ca perete cortina inversat. In principiu, elementul structural al fatadei este pozitionat in exteriorul cladirii, doar capacele ornamentale ale peretelui cortina sunt vizibile in interior. Acest tip de sistem imbunatateste transparenta cladirii si vizibilitatea catre exterior, in conformitate cu obiectivele de proiectare ale arhitectului.

Pornind de la principiile de baza ale unui sistem standard de perete cortina, fatada Cercului este o solutie de design customizata. Include profile de CW 50 pentru volumele mai mici, aflate in spatele elementelor de structura metalica incrucisata si orizontala, precum si pentru acoperisul din sticla. In plus, a fost integrat sistemul standard de ferestre si usi CS 77, impreuna cu usile antipanica pentru trafic intens. Acoperisul din sticla este o realizare tehnica impresionanta. Cu o suprafata de 1.500 metri patrati, arhitectii au dorit sa aiba un acoperis cat mai plat, ceea ce a fost destul de difici; de obtinut din sticla asigurand in acelasi timp o etanseitate la apa completa. Solutia de proiectare cuprinde o structura metalica pe interior si profile CW 50 pe exterior. Sistemul are o inclinatie de numai 5 grade, valoare foarte mica pentru a obtine astfel de performante.

Sustenabilitate 

Fireste, o cladire din sticla ridica intrebari legate de eficienta energetica si controlul termic. Sistemele Reynaers din aluminiu ofera un standard termic eficient. In plus, structurile orizontale elegante care ruleaza de-a lungul partii laterale a cladirii asigura protectie impotriva soarelui si un sistem extins de racire ce regleaza temperaturile din acest cilindru de sticla.

Guy Eeckhout – Facility Manager la Barco, spune: "In ceea ce priveste durabilitatea materialelor de constructie, am ales aluminiul pentru rezistenta sa, precum si sticla de inalta performanta, pentru a pastra caldura in exterior. Si pentru a lasa lumina din abundenta in cladire, am ales nu numai o fatada de sticla, ci si un acoperis de sticla care minimizeaza umbra in atrium".

Constructia circulara, inundata de lumina va fi elementul central al campusului Barco pentru multi ani de acum inainte.

Identitatea

Brandingul a fost, de asemenea, o dorinta esentiala a celor de la Barco si proiectarea fatadei a reusit sa raspunda acestei cerinte. Partile exterioare ale salilor de intalnire au un finisaj ce creeaza o suprafata eleganta, curbata. "In viitor, Barco va putea proiecta imagini pe aceste suprafete folosind tehnologia proprie. Acesta este modul in care compania doreste sa transforme noua cladire, in zona de expunere a propriile sale produse de inalta tehnologie", spune Bruno Poelman, lider de proiect la Jaspers-Eyers.

In concluzie, la o constructie cu o astfel de complexitate cooperarea intre expertii in constructii este o necesitate stringenta. Rezultatul este constructia emblematica circulara, inundata de lumina naturala, care va fi elementul central al campusului Barco One pentru multi ani de acum inainte.

Guy Eeckhout (EHS & Facility Director)

Guy Eeckhout este Facility Manager la Barco. Inainte de a se alatura companiei in 2011, a detinut functii similare in cadrul companiei Alcatel-Lucent. In aceste functii a participat la realizarea unei incaperi  pentru prelucrarea semiconductorilor in Oudenaarde, sediul belgian al companiei Alcatel Lucent din Antwerpen (Kievitplein) si campusul Barco din Kortrijk. Guy Eeckhout detine o diploma de master in chimie industriala de la Liceul Industrial Ghent, o diploma post-universitara in stiintele mediului de la Universitatea din Anvers si Consilier in prevenire nivelul 1.

 

SOLUTIA TEHNICA

Sisteme:

• Solutii customizate pornind de la sistemele standard CW 50-SC, CS 77, CW 50-SL & CW 50-HL

• CS 77 ferestre & usi

Descrierea proiectului:

ACOPERIS DIN STICLA

• Dezvoltarea unei solutii customizate pornind de la sistemul CW 50-SC pentru a asigura etanseitatea apa-aer-vant conform cerintelor proiectului

• 1.500 m² de acoperis din sticla realizat cu sistemul CW 50-SC cu o inclinare de 5 %

• Latime profil de 70 mm

• 4 profile si 2 garnituri noi

FATADA INCRUCISATA

• Dezvoltarea unei solutii customizate pornind de la sistemul CS 77 pentru a se potrivi principiului de instalare (structura de otel pe exterior, montajul sticlei din interior)

• 1.500 m² de fatada segmentata pe sistemele CS 77 / CW 50-SL

• 2 profile si 1 garnitura noi

FATADA DIN SPATELE STRUCTURII ORIZONTALE

• Dezvoltarea unei solutii customizate pornind de la sistemul CW 50-HL pentru a se potrivi cerintelor de rezistenta ale cladirii (deschidere libera intre 2 elemente de reazem de 7,6 m)

• 3.500 m² de fatada segmentata realizata cu sistemul CW 50-HL – 2 x 1.5°

• 1 profil nou

Elemente:

• Elemente pentru acoperis CW 50-SC: 2300 x 2300 mm

• Fatada CS 77/CW 50-SL: 2000 x 4000 mm

• Fatada CW 50-HL: 

o      1960 x 3230 mm

o      300 kg/panel (volume mici)

• Usi de intrare pentru trafic intens CS 77-HI: 2440 x 2865 mm

• Ferestre in doua canate CS 77-HI: 2200 x 2600 mm

Sticla:

• Acoperis: 12-15-66.2

• Fatada incrucisata: 12-15-88.2

• CW 50-HL: 10-15-66.2

Teste

Pentru solutia pe CS 77/CW 50-SL, s-au realizat teste apa-aer-vant in Institutul Reynaers.

Fatada incrucisata
Fatada incrucisata - sectiune verticala A

1 Profil de toc orizontal (tip CS 77)
2 Montant (CW 50-SL)
3 Capac presor 
4 Garnitura continua
5 Garnitura ornamentala (fixare in suruburi)
6 Garnitura sticla
7 Garnitura de etansare 
8 Structura exterioara de otel
9 Piesa de reazem (greutate)
10 Piesa reazem (stabilitate sticla)

Fatada incrucisata - sectiune verticala B

1 Profil de toc orizontal (tip CS 77) 
2 Montant (CW 50-SL)
3 Capac presor 
4 Garnitura continua
5 Garnitura ornamentala (fixare in suruburi) 
6 Garnitura sticla
7 Garnitura de etansare 
8 Structura exterioara de otel
9 Piesa de reazem (greutate) 
10 Piesa reazem (stabilitate sticla)

Acoperis
Acoperis - sectiunea C

1 Montant
2 Traversa
3 Profile structurale de fixare
4 Garnitura interioara continua
5 Garnitura interioara sticla
6 Elemente de fixare 
7 Sub-structura

Acoperis - sectiunea D

1 Montant
2 Traversa
3 Profile structurale de fixare
4 Garnitura interioara continua
5 Garnitura interioara sticla
6 Elemente de fixare 
7 Sub-structura

Fabricant: 
Belgo Metal NV
Localizare: 
Kortrijk, Belgium View on map
Fotograf: 
Philippe Van Gelooven
Alti parteneri: 
Barco NV (Investors) Cordeel (General contractors) VK Architects & Engineers (Engineering office)
Sisteme Reynaers utilizate: 
Project solutions: 
CW 50-RA bespoke solution CW 50 bespoke solution