Paragon Tower

Paragon Tower

Gökhan Aksoy Mîmarlik

Turnul Paragon are forma unei prisme triunghiulare simple. Clădirea de birouri a fost proiectată de arhitectul Gokhan Aksoy și este situată în cartierul Çukurambar din Ankara. Turnul cuprinde 27 de etaje de spații de birouri și cinci etaje ce oferă facilități sociale și comerciale, precum și spații de servicii, parcări și grădini.

Terenul de formă dreptunghiulară este situat lângă un drum principal, într-unul din cartierele recent dezvoltate din Ankara, în care au mai apărut și alte clădiri de birouri începând cu un deceniu în urmă. Turnul de birouri are forma unei prisme dreptunghiulare simple, cu primele două etaje în forma literei L, ce înconjoară zona liftului și a scărilor din centrul clădirii. Cu cât urcăm, suprafața etajului se micșorează din ce în ce mai mult, creând un turn cu o formă dinamică. Cele 27 de etaje de spații de birouri oferă aproximativ 12,000 mp, iar în total, cele 32 de etaje conțin peste 44,600 mp de spațiu construit, incluzând spații sociale și comerciale, precum și spații de servicii și de parcări. Există patru “grădini” semi-deschise, localizate între etajul șapte și 17 al clădirii, servind ca spații de socializare pentru angajați având facilități de restaurant și cafenea. Ultimul etaj beneficiază de un restaurant spațios, cu vedere panoramică asupra orașului. Datorită înclinației clădirii, aceasta are două intrări, situate pe două niveluri diferite. Intrarea de la nivelul inferior servește ca intrare principală în turn, în timp ce intrarea de la nivelul superior oferă acces la curtea interioară, localizată în terasa de la bază. Intrarea principală a turnului este retrasă față de șosea creându-se astfel un spațiu public, evidențiat și prin copertină. Zona curții superioare a fost mărită prin amenajarea terenului și prin adăugarea de sculpturi urbane.

Cu cât ajungem mai sus, suprafaţa etajului se micșorează din ce în ce mai mult, creând un turn cu o formă dinamică

În această locaţie urbană densă, suprafaţa e maximizată prin creativitate

CURTE INTERIOARĂ

Curtea interioară de la intrarea superioară creează o legatură între turn si intrarea de la nivelul inferior. Efectul este evidențiat si de copertină , ce leagă clădirea de unitățile independente ce înconjoară curtea. Aceasta a fost concepută ca un spațiu semi-public, invitând publicul să interacționeze cu clădirea și să utilizeze spațiul deschis de la parter. Turnul Paragon prezintă multe similitudini cu clădirile înconjurătoare. Ca și în alte locații urbane, arhitecții au trebuit să maximizeze suprafața în cel mai simplu mod, permițândule să-și demonstreze creativitatea doar prin proiectarea fațadei, volumele fiind parția definite de legile restrictive de urbanism. Cu toate acestea, arhitectul a reușit să creeze o formă dinamică și asimetrică, prin modificarea suprafeței pentru etajele consecutive. Acest dinamism a fost de asemenea realizat fără a renunța la modelul nucleului central. Modelele de pe fațadă, realizate prin combinarea placării cu aluminium anodizat, cu sistemele Reynaers CW 50-SC și CW 50 oferă turnului un caracter dinamic.

ACOPERIȘ PLUTITOR

Succesul clădirii se datorează de asemenea, zonelor publice de la parter, proiectate cu mare abilitate arhitecturală. Cele două volume independente situate pe marginile terenului dreptunghiular sunt unite ingenios cu baza turnului printr-o copertină elegantă plutitoare. Curtea interioară, alcătuită din aceste volume independente și copertina, este foarte bine integrată în baza turnului. În ciuda faptului că Turnul Paragon este cel mai recent exemplu de turnuri, în care prisme modificate se ridică peste o bază, aceasta este o clădire solidă ce a fost creată respectând principiile urbanistice și cerințele clientului, dar, totuși, demonstrând și creativitatea arhitectului.

Fabricant: 
Panel Cephe
Arhitect: 
Gökhan Aksoy Mîmarlik
Localizare: 
Ankara, Turkey View on map
Fotograf: 
Selçuk Çınar
Alti parteneri: 
Bayraktar Inșaat (Investors) Ufuk Mesken Inșaat (General contractors)
Sisteme Reynaers utilizate: 
Project solutions: 
CW 50 Alu on steel