How Aluminium Changed Architecture

How Aluminium Changed Architecture

Solid, usor, durabil, rezistent la coroziune, reciclabil la nesfarsit si cu capacitatea de a fi prelucrat aproape in orice forma, aluminiul poate realiza in arhitectura cee ace nu pot alte materiale de constructii, cum ar fi caramida sau lemnul. De la apritia sa la inceputul secolului 20, a fost un motor in revolutionarea arhitecturii moderne.

Aparitia aluminiului

La inceputul secolului 20, aluminiul nu a fost utilizat la scara larga in arhitecturii si aplicatii tehnologice din cauza costurilor. Dar la inceputul anilor 1920, datorita inovatiilor in procesul de productie, costul aluminiului a fost redus cu 80 %. Ca urmare, metalul a devenit popular pentru aplicatii structurale, precum si pentru utilizarea in numeroase componente ale cladirii, cum ar fi usi, ferestre, glisante, acoperisuri, pereti cortina, parasolare, jgheaburi, balustrade si in aplicatii decorative – pentru a numi doar cateva.

Ferrari World Abu Dhabi - Emiratele Arabe
© Benoy Architects

Aplicatii arhitecturale de referinta

Aluminiul a fost utilizat pentru prima data la scara larga in constructia Empire State Building din New York. Finalizata in 1931, a fost cea mai inalta cladire din lume pana in 1970. Structura si componentele de baza ale cladirii au fost realizate din aluminiu, interiorul si holul diind de asemenea finisate cu acest material.

De-a lungul secolului 20, arhitecti consacrati au experimentat la scara larga aluminiul. Unul dintre cele mai interesante exemple de arhitectura modernista timpurie in care s-a folosit materialul a fost Casa Aluminaire, prima casa realizata integral din metal din Statele Unite, proiectata de Lawrence Kocher si Albert Frey. Casa Dymaxion a lui Buckminster Fuller este un alt exemplu, acesta fiind remarcabil pentru deschiderea sa de a experimenta cu aliaje din aluminiu usoare care au demonstrat rezistenta mare la greutate.

Hotel Four Seasons - Bahrain
© Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM)
Foto: Waleed Alabbas

Aluminiul in secolul 21

Aluminiul a continuat sa depaseasca granitele si in secolul 21. Aliajele moderne din aluminiu, pot suporta cu usurinta greutatea intinderilor mari de sticla, maximizand astfel cantitatea de lumina naturala in cladiri. Zgarie-norii, cu combinatia de sticla si rame de aluminiu se raspandesc in  intreaga lume. In plus fata de obtinerea formelor care sfideaza gravitatea, ramele din aluminiu permit realizarea cladirilor din ce in ce mai inalte, mai eficiente din punct de vedere energetic si cu emisii de CO2 semnificativ reduse. 

Revolutia cladirilor verzi

Astazi, cand accentul se pune din ce in ce mai mult pe constructii verzi, aluminiul este cunoscut ca unul dintre cele mai eficiente si mai durabile materiale de constructie din punct de vedere energetic. Cu durabilitatea sa extrema, aluminiul poate fi utilizat in orice conditii climatice, de la –80 °C la +300 °C. Tehnologia de izolare folosita pentru aplicatiile din Aluminiu raspunde la cerintele energetice scazute conform reglementarilor actuale si viitoare.

Mai mult, la sfarsitul ciclului de viata, aluminiul este remodelat in noi produse din aluminiu, asigurand reciclabilitatea sa la nesfarsit. 

Datorita acestor caracteristici, cladirile realizate folosind aluminiul au castigat numeroase premii pentru cladiri durabile, inclusiv LEED Platinum si Gold, asigurand pozitionarea acestui material ca un factor de schimbare al industriei, in domeniul arhitecturii.