Brouwhuis

Contopirea cu mediul inconjurator

Amplasata in mijlocul padurii, printre mlastini, este Brouwhuis, o casa de proportii modeste cu o priveliste fenomenala asupra imprejurimilor. Arhitectul din spatele proiectului este Jacq de Brouwer de la Bedaux de Brouwer Architecten: ‘Aceasta casa intruchipeaza cu adevarat ceea ce am avut in vedere: incadrarea unei cladiri cu mediul inconjurator si cu un aer atemporal.’

In locul in care se afla acum Brouwhuis era o casa mica alba a unui padurar. Organizatia olandeza de conservare a naturii Natuurmonumenten nu a obiectat ca aceasta casa sa fie demolata pentru a face loc uneia noi cu conditia sa poata vedea proiectul in prealabil pentru a se asigura ca se incadreaza in mediul inconjurator. ‘Din fericire, asta nu a durat mult deloc,’ spune De Brouwer. ‘Pe langa casa alba, exista si un hambar negru. Acesta a fost partial sursa de inspiratie pentru noua casa. Ideea este ca hambarul era mult mai putin vizibil in padure decat casa.’

Casa trebuia proiectata astfel incat sa existe o coxiune deplina cu mediul inconjurator.

Relatia cu mediul

Inainte de Brouwhuis, proprietarii locuiau intr-o cladire impresionanta din Tilburg, care s-a dovedit a fi prea mare odata ce copiii au plecat de acasa. ‘Au dorit o casa noua pentru doua persoane, dar cu suficient spatiu,’ spune De Brouwer. ‘Casa trebuia sa fie confortabila si sa aiba un standard al finisajelor similar cu vechea casa.’ In plus, trebuia sa fie proiectata astfel incat sa existe o conexiune perfecta cu mediul inconjurator. Aceste cerinte, combinate cu cateva dispozitii ale proprietarilor s-au concretizat in proiectul final.

Deschis si inchis

Casa are 27 metri lungime si 6 metri latime. In interior, toate functiunile sunt conectate liniar. Zidul este inchis pe o parte, pe unde trec masinile si pasagerii. Acest lucru s-a facut si pentru ca acum exista un drum care trece prin padure, parale cu zidul inchis. Cu toate acestea, s-a adaugat o intrare de sticla. Pe partea inchisa, exista si un bloc care contine toate echipamentele tehnice. Acest element a fost facut mai mare si mai sculptural astfel incat sa semene cu un cos de fum. In schimb, cealalta parte a casei este larg deschisa datorita numeroaselor ferestre cu profile din aluminiu subtiri de la Reynaers. Ferestrele din aluminiu au fost acoperite pentru a crea un aspect mat, din otel. Vitrajul triplu reduce la minim patrunderea aerului rece in interior.

Detaliile

Casa este imbracata in scanduri patrate negre, un omagiu adus vechiului hambar amplasat in acest loc. De Brouwer: ‘Intreaga casa a fost proiectata pe baza dimensiunii scandurii. Dimensiunile acestor scanduri continua pe toata suprafata acoperisului si pana pe partea cealalta. Deschiderile din perete, cum ar fi ferestrele si cercevelele de ventilare, au fost de asemenea adaptate la latimea scandurii. Am petrecut multe ore sa punem la punct toate detaliile.’

“INTREAGA CASA A FOST PROIECTATA PE BAZA DIMENSIUNII SCANDURII. DIMENSIUNILE ACESTOR SCANDURI CONTINUA PE TOATA SUPRAFATA ACOPERISULUI SI PANA PE PARTEA CEALALTA.”Jacq. de Brouwer (Bedaux de Brouwer architecten)

In interior fost folosit si mai mult lemn, proiectat de firma de design interior Studio INAMATT.

In interior fost folosit si mai mult lemn, proiectat de firma de design interior Studio INAMATT. De exemplu, tavanele au fost acoperite cu sipci de lemn pentru a crea o acustica buna. Aceste sipci continua, de asemenea, pe luminatoare care nu numai ca ofera lumina dar accentueaza si inaltimea. ‘Acustica este ectrem de importanta pentru modul in care te simti intr-o casa,’ spune De Brouwer. Acest lucru si suprafata relativ mica de locuit creeaza impreuna acel sentiment confortabil pe care locuitorii doreau sa il obtina. De Brouwer: ‘In mod deliberat, nu am creat un spatiu mare de locuit. Aceasta este o contradictie cu arhitectura dominanta din Oisterwijk. Atat proprietarii cat si eu am considerat ca: grandoarea nu se afla in suprafata, ci in detalii si calitate.’

Invitat in peisaj

Un element uimitor al casei este platforma de beton pe care se afla. ‘Aceasta are atat scop functional cat si estetic,’ spune De Brouwer. ‘Este practic pentru ca, resedinta sa fie inaltata fata de trecatorii si masinile care trec pe langa ea. In plus, face casa sa para un oaspete pe un piedestal in peisaj si ocupa mai putin spatiu.’ Separarea dintre gradina proiectata de MTD Landschapsarchitecten, si rezervatia naturala din imprejurimi este aproape insesizabila. Asta inseamna chiar ca trecatorii vor trece ocazional prin gradina. O retragere in planul casei formeaza terasa. Aceasta retragere a rezultat de asemenea in doua ferestre de colt in bucatarie si dormitor, care sa ofere priveliste spre gradina.

“ACEASTA CASA INTRUCHIPEAZA CONVINGERILE MELE: VA AVEA O DURATA LUNGA DE VIATA SI ISI VA PASTRA VALOAREA.”Jacq. de Brouwer (Bedaux de Brouwer architecten)

Nesfarsit

De Brouwer este mandru de casa si de modul in care a fost realizata, impreuna cu proprietarii, compania de constructive a fatadei Aluvendo si constructorul. ‘Aceasta casa intruchipeaza convingerile mele: va avea o durata lunga de viata si isi va pastra valoarea. Arhitectura este deseori de natura temporara, urmand tendinte, insa raportand-o la mediul inconjurator ia un aer de permanenta si atemporalitate. Am construit ceva aici care sa se incadreze in peisaj si sa apartina acestui loc. Casa raspunde mediului inconjurator.’

Fabricant: 
Aluvendo
Localizare: 
Oisterwijk, Olanda View on map
Fotograf: 
Jan Willem Schouten