Crystal

ASPECT DE TABLA DE SAH

Cladirea de birouri “Crystal” este cea mai recenta opera de arta adaugata cartierului Vinohrady din Praga. Cladirea uimitoare transpune o infatisare dominanta acestei zone rezidentiale si de afaceri atat de bogata din punct de vedere arhitectural.

Cladirea de birouri “Crystal”, situata pe langa aglomeratul bulevard Vinohradská, a fost construita si finalizata in vara anului 2015.  Noul complex administrativ este situat vizavi de de cel mai mare cimitir din Praga, Olsany si de unul dintre cele mai bizare hoteluri post-moderniste, Don Giovanni, construit in 1990. Pe aceeasi parte a strazii gasim turnul Casablanca, construit in 1960 si sediul de birouri al unei banci cehe, toate concepute de arhitectii de la Atelier 15.

Comandata de dezvoltatorul GES REAL, cladirea cu o suprafata totala de 12,827 de metri patrati, cuprinde spatii pentru birouri disponibile spre inchiriere si 5 spatii comerciale la parter, inclusiv o cafenea si o braserie. Depozite, facilitati tehnice si 121 de locuri de parcare sunt prevazute in subteran.

“Mergand in jurul cladirii, lumina reflectata si refractata da impresia de dinamism”Libor Hrdousek & Radek Lampa (Atelier 15)

O cladire ce domina

Inaltimea cladirii Crystal depaseste inaltimea structurilor din jur, facand concurenta turnului de birouri Casablanca din apropiere, care se potriveste subtil si sensibil mediului urban existent. "Inaltimea sa semnificativa si forma, dau acestei cladiri un aspect unic si neasteptat, din orice unghi", spune Libor Hrdoušek de la Atelier 15, care, impreuna cu Radek Lampa, au proiectat aceasta structura riguroasa.

Cladirea Crystal are doua fatade principale. Pe latura Vinohradská, se ridica un total de paisprezece etaje. A doua fatada este situata pe mult mai linistita strada Kouřimská. Imobilul are mai putine etaje pe aceasta parte, pentru a tine linia celorlalte cladiri de pe strada. Impreuna, volumele mai mari si mai mici, creeaza un peisaj architectural compact, intrerupte de o deschidere  ascutita, care a inspirat si numele.

Cladirea Crystal are doua fatade principale. Pe latura Vinohradská, se ridica un total de paisprezece etaje

Cladirea a fost acoperita cu o fatada de sticla avand aspectul unei table de sah

Aspect de tabla de sah

Cladirea a fost acoperita cu o fatada de sticla avand aspectul unei table de sah. "Fatada a fost conceput pentru a evoca aspectul unui cristal. Aceasta structura vizuala de tabla de sah a fost folosita, de asemenea, si pe acoperis pentru a unifica vizual toate partile expuse ale cladirii. Daca mergi pe jos in jurul cladirii, lumina reflectata si refractata dau impresia de dinamism. Claritatea si lumina stau la baza puterii compozitiei ", spune arhitectul.

 

Petr Nevšímal, directorul general al firmei de executie Nevšímal adauga: "Pentru a produce fatada pentru intreaga cladire Crystal, am folosit un sistem modular, care s-a dovedit a fi solutia ideala pentru aceasta constructie. Acest tip de fatada a facut posibile mai multe aspecte ale proiectului: forma, segmentarea, maximizarea utilizarii terenului, timpul de constructie, caracteristicile fizice, si, desigur, cerintele arhitecturale".

Implementarea a fost relativ complexa, iar unele elemente au fost customizate pentru acest proiect. "Forma cladirii nu a permis utilizarea unor profile standard, astfel incat a trebuit sa adaugam elemente personalizate, inclusiv coltari si canale. Forma acestor profile a fost pregatita folosind modele 3D ale elementelor. Impreuna cu Reynaers, am dezvoltat o solutie care integreaza in panouri un sistem de drenaj, folosit, de obicei, pentru suprafete inclinate. Am apreciat colaborarea constructiva cu Reynaers Aluminium si suportul sau ", conchide Nevšímal.

Libor Hrdousek & Radek Lampa (Atelier 15)

Libor Hrdoušek si Radek Lampa sunt absolventi ai Universitatii tehnice Cehe din Praga. Ei au fondat studioul de arhitectura Atelier 15 in 1997. De atunci, ei s-au concentrat pe proiectarea si constructia de diverse proiecte arhitecturale, inclusiv cladiri de birouri, spitale si baze sportive, dezvoltari urbane si cladiri rezidentiale, inclusiv case individuale. Hrdoušek este de asemenea, membru al Camerei Cehe a Inginerilor si Tehnicienilor Autorizati. Radek Lampa este seful studioului de arhitectura al Universitatii Tehnice Cehe din Praga.

Petr Nevsímal

Petr Nevšímal s-a nascut in Nymburk in 1980. Este absolvent al Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Tehnice Cehe din Praga. Este directorul companiei Nevšímal, o companie de familie care se ocupa de placarea fatadelor exterioare inca din anul 1993. De la infiintare, compania a devenit una dintre cele mai prolifice firme de constructie si productie din Republica Ceha. În afara Republicii Cehe, compania este, de asemenea, activa in domeniul constructiilor rezistente la foc. In ultimii ani, Nevšímal a lucrat la o serie de proiecte importante, printre care Centrul de mediu KCEV din Vrchlabí realizat de catre Petr Hájek Architects si proiecte rezidentiale experimentale precum Villa Hermína realizata de catre HŠH Architects. "Fiecare problema are o solutie si nimic nu este atat de dificil precum pare prima data". este motto-ul lui.

CW 86-EF/HI

Solutii proiect

Sisteme: Solutie customizata pornind de la CW 86 EF/HI cu elemente mobile integrate, ferestre CS 86-HI, usi CS 86-HI, CW 50-HI FRV, CW 50-HI

Descriere:

 • Dezvoltarea unei solutii pentru fatada care sa indeplineasca cerintele de rezistenta ale cladirii (incarcarea din vant)
 • 300 m2 de fatada realizata cu sistemul CW 86 HI, din care 15 % este fatada inclinata
 • 3 profile noi si 4 tipuri de garnituri pentru elementele verticale
 • 3 profile noi si 2 tipuri de garnituri pentru elementele inclinate (17°)
 • Forma profilelor CW 86 EF/HI (partea interioara) a fost modificata pentru a avea flexibilitate in pozitionarea pieselor de reazem si variante de legatura a pieselor de conectare
 • Solutii de colt customizate
 • Solutii de drenaj in cascada pentru elementele inclinate, prin folosirea unor garnituri si baghete de sticla personalizate
 • Ferestre plutitoare realizate cu sistemul CS 86 HI/HV (elemente de fatada verticale) si CW 50 FRV (elemente de fatada inclinata) plasate in interiorul modulelor clasice ale sistemului CW 86 EF/HI cu folosirea traverselor standard ale sistemului CW 50. 

Elemente:

 • CW 86 EF/HI elemente pentru fatade – 1350x3700 mm
 • CS 86 HI/HV ferestre oscilo batante – 1308x1250 mm
 • CS 86 HI usi pentru trafic intens – 1190x2930 mm

Vitraje:   

 • Vitraj dublu 30 mm
 • 8 mm ESG / 16mm AIR / 6 mm ESG

 

CW 86-EF/HI sectiune verticala

CW 86-EF/HI sectiune orizontala

CW 86-EF/HI Sectiune verticala inclinata – solutie de drenaj

Fabricant: 
Localizare: 
Prague, Republica Cehă View on map
Fotograf: 
Vojta Zikmunda Marek Hrubý
Alti parteneri: 
Prague Real Estate Invest (Investors) Metrostav (General contractors) GES REAL a.s. (Project developers)
Project solutions: 
CW 86-EF bespoke solution