Campus copii Zuidas

Robust si curat: Campusul pentru copii Zuidas Amsterdam

Campusul pentru copii din Zuidas include o scoala primara, o gradinita, after-school si o sala de sport. Fact Architects si Hund Falk Architecten au proiectat impreuna acest spatiu luminos, aerisit si extrem de incapator. O structura deschisa formata din bucati de lemn brut prinse in rame de otel a fost plasata pe fatada robusta, cu ferestre mari din aluminiu si tabla.

Etapele proiectului

Cladirea a fost construita in etape, o parte a acesteia fiind chiar mutata ca si amplasament. Arhitectul Floris Hund explica de ce: "In 2014, era o nevoie stringenta pentru o noua scoala in Zuidas. Singura locatie potrivita, intre De Boelelaan si Antonio Vivaldistraat, nu avea sa fie disponibila pana in 2015. Constructia pe etape si mutarea ulterioara a unei sectiuni a cladirii erau mai ieftine decat cazarea temporara. Dar motivul principal al construirii etapizate a fost ca in acest fel copiii au primit imediat cladirea de care aveau nevoie.

Prima faza a fost realizata in spatele unei sali de sport deja construita. Dupa ce structurile existente, inclusiv sala de sport, au fost daramate, a fost finalizata a doua faza. Prima sectiune a cladirii a fost apoi mutata circa 30 de metri si conectata aproape perfect cu cea de-a doua. Ambele sectiuni ale cladirii s-au realizat in mare parte din componente prefabricate si au fost construite astfel intr-un timp foarte scurt. "Daca numarul copiilor va creste asa cum se asteapta, se va adauga un nivel suplimentar la sectiunea inferioara a cladirii la mijlocul anului 2017", spera Peer Glandorff, care a proiectat scoala impreuna cu Hund.

O scara generoasa leaga parterul de biblioteca de deasupra

Planul clar

 

In Campusul Zuidas, copii cu varste cuprinse intre 0 si 12 ani pot invata si se pot juca de la 7:30 la 18:30. Sistemul educational se bazeaza pe invatare continua. Hund explica modul in care arhitectii au integrat acest lucru in proiectul lor: "Am conceput cladirea astfel incat copiii de varste apropiate sa poata intra in contact unul cu celalalt in mod natural. De exemplu, zona centrala, poate fi atat sala de reuniune cat si camera de joaca. Acesta este un spatiu pentru toate varstele. "O scara generoasa leaga parterul de biblioteca de deasupra. Peretii din sticla si luminatorul de deasupra treptelor permit accesul luminii naturale din abundenta in toata zona.

In plus, scoala are o structura a spatiilor foarte clara. Exista patru grupuri a cate patru sali de clasa, asezate pe intervale de varsta. In spatiile dintre aceste camere se desfasoara activitatile dupa scoala. "Aspectul scolii si conexiunea cu zonele exterioare ofera un spatiu de lucru, invatare si joaca placut pentru copii si profesori", asigura Hund.

Sala de sport de la ultimul nivel este folosita si de alte scoli si cluburi sportive. 

“Zona de parter este realizata in totalitate din panouri de sticla. Salile de clasa si sala de sport de la celelalte etaje au ferestre foarte mari; sala de sport are o fereastra de 3,6 cu 5 m. ”Peer Glandorff (Facts Architects )

Fatada robusta

Lemnul brut, aluminiul lucios si ferestrele mari compun peretii exteriori. Acestia sunt fabricati din componente standard, atat ca si compozitie cat si dimensiuni. In functie de rolul camerelor din spatele lor cat si de orientarea soarelui, componentele aplicate pe perete au fost realizate din sticla sau foaie de aluminiu.

Glandorff: "Zona de parter este realizata in totalitate din panouri de sticla. Salile de clasa si sala de sport de la celelalte etaje au ferestre foarte mari; sala de sport are o fereastra de 3,6 cu 5 m." Pentru tamplarie a fost ales un tip de profil ultra subtire. Aluminiul anodizat  se potriveste foarte bine cu lemnul si otelul. Nivelul de izolare fonica a fost, de asemenea, important in alegerea ferestrelor datorita pozitionarii intr-o locatie foarte aglomerata. Nu in ultimul rand, a fost luat in considerare si pretul deoarece cladirea trebuia sa fie finalizata dintr-un buget restrans. D'n Boeij Aluminiumbouw au fost responsabili pentru toate ferestrele.

 

In videoclipul de mai jos, arhitectii de la Fact Architects si Hund Falk Architecten vorbesc despre conceptul lor pentru Campusul de copii Zuidas.

 

Aventura in aer liber

Pe fiecare latura a cladirii se poate vedea o alta zona exterioara. Intreaga cladire este inconjurata de diferite spatii naturale sau locuri de joaca.

Cateva dintre zonele exterioare includ gradini naturale cu arbori in care copiii se pot catara, o cascada si o plaja mica, precum si terenuri de sport.

Finisajul interior este uniform, cu podele de un gri deschis cu proprietati de izolare fonica.

Climat interior placut

Finisajul interior este uniform, cu podele de un gri deschis cu proprietati de izolare fonica. Peretii sunt placati  cu mozaic realizat din placi de lemn de diferite tipuri.

Parterul are ferestre din podea pana in tavan, pentru a lega armonios zonele interioare si cele exterioare. Fiecare grup de sali are o usa care duce catre propria zona exterioara. Hund: "Chiar in fata geamurilor, s-au amplasat mese de lucru si scaune. In acest fel, copiii au o vedere direct catre zonele exterioare. "

 

Pentru camere si sala de sport, tavanul a fost realizat la inaltimea maxima posibila. Toate cablurile au fost ascunse in tavan, iar ferestrele din spatele grilajelor de lemn ale fatadei pot fi deschise.

Campusul pentru copii Zuidas are in ansamblu un climat interior placut. Scoala indeplineste standardul B in materie de curatenie in scoli si cel mai inalt standard posibil, si anume A privind calitatea aerului.

Fabricant: 
Aluminiumbouw D’n Boeij BV
Localizare: 
Amsterdam, the Netherlands View on map