Lake Wakatipu House

Lake Wakatipu House

Koia Architects

Asezat pe malul lacului Wakatipu în Insula de Sud din Noua Zeelandă și înconjurat de munți, Queenstown are o reputație de invidiat ca “resortul alpin de prima clasă pentru toate cele patru sezoane din Emisfera Sudica”, cu o populație de 19.000 de locuitori și cu o medie de 1.9 milioane de vizitatori pe an. Centrul orașului Queenstown se află pe partea Nordică a lacului, dar cele mai multe dezvoltări se fac acum pe partea mai însorită din nordul lacului, acolo unde pe o peninsulă cunoscută sub numele de Kelvin Heights, casele se bucură de priveliștea lacului și a munților atât în nord, cât și în sud. Întrun astfel de loc neozeelandeza Anne și australianul Bryan Oliver au achiziționat un teren, pentru a construi o casă de vacanță pentru ei înșiși, familia și prietenii lor – locuința lor permanentă fiind undeva la 4000 mile distanță, în Perth, Australia de Vest.

Proiectat de Koia Architects din Auckland, cele patru elemente-casetate simple, placate cu lemn de cedru și piatră de șist locală sunt așezate pe panta abruptă dintre lac și Peninsula Road. Datorită varietății sistemelor de uși și ferestre Reynaers, casa profită la maximum de locația sa, de panorama oferită și luminozitate, reușind astfel să atingă scopul arhitectului – al unei case în care limitele dintre interior și exterior sunt insesizabile; acest efect este întărit prin folosirea pietrei de șist la interior și la exterior, cât și a plăcilor gri de Kerlite utilizate atât pentru pardoselile interioare cât și pentru cele exterioare. Arhitectul a dorit să creeze o clădire care este in armonie cu mediul înconjurător, în timp ce clienții au dorit o casă în care ar putea petrece le fel de mult timp în afara ei, cât și în interior - precum păsările Kiwi.

CP 155 (-LS) Sisteme glisante, CF 77 Sisteme glisante și CS 77 Fereste - House Lake Wakatipu House situat în Noua Zeelanda

Priveliști uimitoare ale lacului și munţilor

PRIVELIȘTI UIMITOARE

Intrând în casă prin partea sudică, priveliștea lacului și a munților vă atrage imediat atenția, deși livingul este la șase pași în fața voastră. La stânga holului de intrare se află scările care duc până la dormitorul matrimonial, cel de oaspeți și camera de zi. Ferestrele Reynaers CS 77 de la ultimul nivel al casei, amplasate pe partea nordică, estică și sudică, oferă priveliști uimitoare către lac și munți, pe ambele părți ale peninsulei. Scara care duce până la acest etaj este una dintre multele scări din casă căptușită cu Iemnul Rimu, un lemn din Noua Zeelandă recuperat de la vechea construcție. Rimu oferă un aer cald și face legătura între diferite părți ale casei, conectând, de asemenea, casa cu locația și trecutul său.

CP 155 (-LS) Sisteme glisante, CF 77 Sisteme glisante și CS 77 Fereste - House Lake Wakatipu House situat în Noua Zeelanda

Ușile glisante de mari dimensiuni aduc exteriorul în interior

UȘI GLISANTE

Principalul living room se întinde pe întreaga lungime a casei, îmbinând cu succes zonele de zi, de luat masa și de bucătărie. Utilizând sistemul de uși glisante Reynaers CP 155 și sistemul de ferestre fixe Reynaers CS 77, arhitecții de la Koia au reușit să asigure o izolare termică bună și fără condens a peretelui din nord, și au oferit un balcon integrat în zona de living, prin glisarea ferestrelor CP 155. Scara din spatele peretelui din piatră, luminată de ferestrele Reynaers CS 77, duce în jos către alte două dormitoare, o baie și o spălătorie. Cele două dormitoare de pe fațada Nordică sunt echipate cu sistemul de uși glisante Reynaers CP 96, asigurând o izolare termică excelentă. Următoarea scară ne duce până la nivelul inferior al casei. Arhitecții au îmbinat materialele locale și cele mai noi soluții de aluminiu pentru a crea o casă uimitoare, în care va fi o plăcere să locuiești, indiferent de anotimp.

Fabricant: 
Unique Window Technique
Arhitect: 
Koia Architects
Localizare: 
Noua Zeelanda
Fotograf: 
James Jubb
Alti parteneri: 
Justbuilditnz (General contractors)
Project solutions: 
CF 77 bespoke solution (by fabricator)