Skip to main content
  • College/University University of Lucerne situat în Lucerne, Elveţia
  • College/University University of Lucerne situat în Lucerne, Elveţia
  • College/University University of Lucerne situat în Lucerne, Elveţia
  • Enzmann & Fischer AG

University of Lucerne

Lucerne - Elveţia

Începând cu Gara Centrală din Lucerne, construită în 1985 de către biroul de arhitectură Ammann und Baumann și angajatul său la acea vreme Santiago Calatrava, orașul Lucerne a pornit o modernizare radicală a cartierului care se întinde spre est de la gară și până la Lacul Lucerne. Centrul De Cultură și Congrese proiectat de Jean Nouvel, cu acoperișul său cu proeminențe largi, a stat pe malul lacului începând cu anul 2000, iar imediat lângă acesta, noua clădire principală a Universității a fost recent finalizată.

În locul unei clădiri noi, a fost renovat fostul oficiu poștal, în jurul căruia a fost plasată o fațadă tri-dimensională neobișnuită. Anvelopa clădirii ca o cochilie albă, apare ca fiind strâns pliată începând cu cel de-al doilea nivel în sus în jurul clădirii de cinci etaje, care dispune de peste 27.000 metrii pătrați utilizabili. Plasticitatea fațadelor ventilate este dezvoltată în continuare prin ferestre panoramice care se proiectează 95 centimetri în afara fațadei, răsucindu-se pe direcții alternative. Conform arhitecților, conceptul fațadei are referințe istorice, cum ar fi panourile solare pentru sateliți care au fost concepuți de Koryo Miura în anii 1960, inspirația din arta origami japoneză, sau de lucrările lui Andreas Christen, care în aceeași perioadă de timp a modelat reliefuri albe uriașe din poliester. Unghiuri similare pot fi văzute și la fațadele clădirilor lui Marcel Breuer, din Flaine stațiunea franceză de ski. Alcătuirea fațadelor clădirii universitare are de asemenea similitudini cu Clădirea Holabird și Roche’s Tacoman (1887 – 1889) și bovindourile sale înclinate.

College/University University of Lucerne situat în Lucerne, Elveţia

O totală renovare frapantă a clădirii fostului oficiu poștal

Pe parcursul etapei de concurs, arhitecții Enzmann & Fischer au propus o fațadă alcătuită din elemente prefabricate din beton, care s-au dovedit a fi prea grele pentru structura existentă, și prea scumpe. În prezent plăci subțiri autoportante din sticlă reciclată acoperită cu un strat triplu de poliuretan multipolișat închis într-o ramă de aluminiu stau suspendate distinct de cadrul fostei clădiri a oficiului poștal restructurat în totalitate. Pentru fundația acesteia s-a folosit sistemul StoVerotec, pe care arhitecții l-au întâlnit în cercetările lor pentru o alternativă mai ușoară a betonului. Colaborând cu Sto AG și GKP Fassadentechnik, Enzmann & Fischer au putut dezvolta cochilia artistic concepută pentru clădirea universității, inclusiv soluții de ferestre coplanare executate cu sistemul de ferestre și uși Reynaers CS 86-HI. Acest sistem de trei camere cu izolare termică ridicată, s-a dovedit a fi perfect pentru această construcție complexă. Un vitraj fix a fost combinat cu două ferestre mobile, împreună măsurând până la 4 x 2.30 metri și cântărind până la 600 kilograme, cu triplu vitraj pentru o valoare a izolării termice ≤1.0 W/m2K. Bineînțeles, elementele clasice de fixare sunt insuficiente pentru această greutate, drept urmare a fost necesară proiectarea unei soluții particulare. Pentru a obține aspectul unei ferestre cu suprafața numai din sticlă, a fost folosit silicon structural pentru toate ramele ferestrelor – necesitând dezvoltarea unui alt profil personalizat care este anodizat SSG în zonele cu sigilare siliconică. Fără utilizarea unor componente de construcție cu performanță ridicată pentru construirea fațadei, cum ar fi profile de aluminiu cu izolare termică ridicată în combinație cu administrarea energiei într-un mod non-agresiv cu mediul înconjurător (pompă de căldură și alimentare cu energie din biomasă) clădirea nu ar fi întrunit standardele Minergie, ce reprezintă standardele elvețiene pentru clădiri eficiente energetic.

Pentru a garanta precizia construcției fațadei până la ultimul milimetru, a fost necesară o strânsă colaborare pentru toate părțile implicate, plecând de la prima idee și până la montarea ultimului mâner. Întâlnirile regulate aferente perioadei de ofertare au crescut ca frecvență odată ce a fost aleasă firma de execuție. În particular, coordonarea dimensiunilor construcției fațadei și a ferestrelor a necesitat un efort intens din partea tuturor celor implicați. Însă, de un astfel de angajament este nevoie pentru a transforma o idee de proiectare, bine concepută într-o realitate construită perfect într-o locație remarcabilă ca Lucerne. Together for Better.

  • College/University University of Lucerne situat în Lucerne, Elveţia

Involved stakeholders

Arhitect

  • Enzmann & Fischer AG

Fabricant

  • Surber Metallbau AG

Fotograf

  • Bruno Rubatscher
  • Dany Schulthess